Baka Mara Kragulj, uveliko gazi 10 deceniju života. Iako ima 98 godina, ova vitalna starica izgleda kao da je barem 20 godina mlađa.

Priča da je život nije mazio, ali nije se ni ona predavala. Imala je jednog sina, koji je umro u trećoj godini života, a iza sebe ima dva braka.

– Prvi čovjek me otjerao, jer je postao neki oficir i smatrao je da za njega nije više seljanka. Ja sam onda otišla kod svojih roditelja. Ta 50. godina bila je nagora, sušna i gladna. Onda sam se udala za invalida. On nije mogao raditi. Sve sam ja radila – kazala je Mara Kragulj.

Ni ovaj brak nije potrajao. Suprug joj je umro, a ona je sa 45 godina u potrazi za boljim životom otišla u Beč, gdje je zaradila penziju.

– Prvo sam bila u vešeraju. Tu mi je bilo teško, prvo je moja snaha otišla da radi tamo, pa je onda odvela mene – dodala je baka Mara.

Pamćenje je dobro služi. Sjeća se i Drugog svjetskog rata, a u posebnom sjećanju joj je ostao doktor Mladen Stojanović, kojem je u mladosti posvetila nekoliko pjesama.

Recept za dugovječnost su zdrava hrana i fizička aktivnost. Baka Mara i danas u poznim godinama dnevno pješači po sat vremena. A zdravlje je dobro služi.

– Služi me dobro. Dosta sam propatila. Udala sam se za invalida, pa sam morala sve raditi – kaže baka Mara.

Mladima savjetuje da se okrenu istinskim vrijednostima i da poštuju jedni druge. Da je zdravlje posluži ona popije svaki dan i po jednu čašicu dobre rakije I dragim ljudima nazdravi.

Srpskacafe.com