Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se obilježava 21. februara, u Osnovnoj školi “Petar Kočić“ u Prijedoru organizovana je priredba – “Slovo o srpskom jeziku”. U okviru kolažnog programa, učestvovale su sve školske sekcije.

Materinji, srpski jezik je naš kod, kulturno oruđe, nasljeđe i zajedništvo, poručili su đaci i nastavnici prijedorske Osnovne škole “Petar Kočić”. U vremenu uvođenja modernih tehnologija i globalizacije engleskog jezika, cilj je očuvati srpski jezik i ćirilicu.

“Želimo da podstaknemo sve učenike i ostale radnike škole da čuvamo naš jezik, jer je on dio našeg identiteta. Ako čovjek zaboravi svoje ime i jezik, on prestaje da postoji”, izjavila je učenica ove škole Anastasija Buđa.

Njen drug Vasilije Pačariz ističe da je u vremenu kada je trend znati mnogo jezika izuzetno važno očuvati svoj, maternji jezik.

Prigodnim programom predstavljen je srpski jezik u grupi indoevropskih jezika, kao i razvoj ćirilice kroz istoriju. Po maternjem jeziku nas prepoznaju u svijetu, a njegovo očuvanje je zajednička misija.

“Mi nastavnici smo čuvari jezika. Ali ne samo nastavnici u školama, i institucije koje se bave maternjim jezikom bi morale da se njime više bave i da ga njeguju”, rekla je predsjednik Aktiva nastavnika srpskog jezika u OŠ „Petar Kočić“ Prijedor Nada Vuković.

Na ovoj manifestaciji poručeno je da bi za svaku riječ, izvedenu iz stranog jezika, trebalo da koristimo odgovarajuću riječ srpskog jezika i da nam to bude obaveza u čuvanju identiteta našeg naroda.

RTRS