Drvoprerađivači u RS nastavili su da bilježe odlične rezultate u plasmanu domaćih proizvoda na inostrano tržište, a samo u prošloj godini izvoz drveta i namještaja povećan je za skoro 70 miliona maraka i premašio je 560 miliona KM.

Ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene u 2017. u oblasti drvne industrije iznosio je 677,49 miliona maraka.

Od tog iznosa na izvoz iz RS odnosi se 560,42 miliona maraka, što je za 68,50 miliona više u odnosu na godinu ranije.

Rastao je i uvoz, ali mnogo sporijim intenzitetom. Tako su na domaće tržište lani stigli drvo i namještaj u vrijednosti od 117,06 miliona maraka, što je povećanje za svega 3,21 milion maraka. Na kraju je plus u trgovini dostigao 443,36 miliona KM.

Ostvareni rezultati izvoza drvne industrije u 2017. najbolji su od kada postoji RS, a drvoprerađivači ističu da im je cilj da obim spoljnotrgovinske razmjene dostigne milijardu KM.

– Dobre rezultate bilježimo zahvaljujući povećanom učešću u proizvodnji robe sa dodatom vrijednošću, odnosno skupljih proizvoda. Imali smo čak i blagi pad fizičkog obima proizvodnje, ali smo ipak ostvarili pozitivne stope rasta u spoljnotrgovinskoj razmjeni. Uporedo s tim pokazateljima rastao je i broj radnika u preradi drveta i proizvodnji namještaja – kazao je sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik. Naglasio je da trendovi u drvoprerađivačkoj industriji mogu biti održivi ako preduzeća budu snabdijevana dovoljnom količinom sirovine i ugovori budu zaključivani na godišnjem nivou, što je i bio slučaj za ovu godinu.

– Start ove godine nam ide naruku. Proizvodnja je počela ranije nego lani. Očekujemo da ostvarimo i veći fizički obim proizvodnje – kazao je Šinik

U preduzeću “Gavranović” iz Prijedora, koje se bavi proizvodnjom namještaja, kažu da je prošla godina bila solidna za ovu firmu.

– Očekujemo da situacija ove godine bude mnogo bolja. Već smo počeli da užurbano radimo. Imamo dogovorene velike poslove za tržište Njemačke i Austrije. Ostaje da vidimo kako ćemo proći. Mi očekujemo dobro, ali nikada se ne zna – kaže direktor preduzeća “Gavranović” Pero Gavranović.

Radna snaga

Lazo Šinik je naveo da su preduzeća iz oblasti drvne industrije suočena sa nedostatkom kvalifikovane radne snage.

– Migracije stanovništva ostavljaju velike posljedice. Bolji rezultati i rast proizvodnje zahtijevaju i veći broj kvalifikovanih radnika, ali njih je sve manje na domaćem tržištu – kazao je Šinik.

Zemlje u koje je RS najviše izvozila (u milionima KM)
Zemlje Izvoz
Njemačka 57,48
Hrvatska 37,54
Italija 29,38
Holandija 26,55
Češka 18,18
Slovenija 8,21
Austrija 8,07
Srbija 7,51

Zemlje koje su najviše uvozile u RS (u milionima KM)
Zemlja Uvoz
Srbija 13,30
Italija 6,52
Poljska 3,57
Turska 2,51
Kina 2,28
Njemačka 2,17
Hrvatska 2,14
Slovenija 1,84

Glas Srpske