vlado radicOvo je peta godina kako Bolnica u Prijedoru, u okviru projekta Javnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske, vodi djecu na višednevni odmor na more

„Za roditelje čija djeca imaju problema sa astmom, ovaj projekat mnogo znači, jer sami ne bi mogli snositi troškove boravka na moru“, rekao je Slobodan Kukurik, čiji četrnaestogodišnji sin LJubiša duže vrijeme boluje od astme. „Od kada je ljetovao na moru, LJubišino se zdravlje znatno poboljšalo“, konstatuje Kukurik.

„Većinom su to djeca iz siromašnijih porodica koja boluju od astme“, rekao je doktor Vlado Radić, načelnik Pedijatrijskog odjela, na prijemu upriličenom za sponzore ovog projekta. „Za vrijeme boravka u Kumboru, djeca su pod nadzorom stručnih lica. U ovo odmaralište dolaze i djeca iz drugih gradova.

Pored zdravstvenog aspekta, ovdje se stiču i nova poznanstva, a praksa je pokazala da aktivan odmor na moru doprinosi stabilizaciji zdravlja“, istakao je dr Radić. Ovaj humani projekat je, po njegovim riječima, podržala lokalna zajednica i gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, Centar za socijalni rad, te brojni sponzori, među kojima su banjalučka firma „Tri- best“, Mljekara „Milko“, Pekara „Rubin“, Preduzeće „Peti neplan“, Tvornica „Mira“ i mnogi drugi.

Radić je istakao da će, i ove godine, 20 mališana sa područja Prijedora, u okviru projekta „Socijalizacija djece u Republici Srpskoj“, boraviti na moru. Bila je ovo prilika da se svim sponzorima i ljudima dobre volje, koji su podržali ovaj humani projekat, upute riječi hvale.

Kozarski vjesnik