zoran kosPrva sjednica Skupštine grada Prijedora nakon opštih izbora započela je smanjenjem broja odbornika Demokratskog narodnog saveza /DNS/ sa devet na osam.

Odbornik Zoran Kos, koji je u Skupštinu grada Prijedora na lokalnim izborima 2012. godine ušao kao kandidat DNS-a, istupio je danas i zvanično iz te političke partije.

“Odbornik Zoran Kos od danas djeluje kao nezavisni odbornik”, najavio je predsjednik Skupštine grada Prijedora Sead Jakupović.

Kos je na proteklim opštim izborima bio nosilac liste kandidata Srpske napredne stranke /SNS/ za Narodnu skupštinu Republike Srpske u izbornoj jedinici jedan i osvojio je 458 glasova, dok je na lokalnim izborima 2012. godine kao treći na listi kandidata DNS-a za Skupštinu grada Prijedora dobio gotovo sedam puta veće povjerenje građana – 3.099 glasova.

Tokom predizborne kampanje za protekle opšte izbore na pitanje zašto nije istupio iz DNS-a na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta održanoj prije izbora – 9. jula 2014. godine – Kos je odgovorio da je tada još uvijek bio član DNS-a i da je tek nakon tog datuma postao član SNS-a.

I nakon ove promjene DNS u Skupštini grada Prijedora i dalje ima najveći broj odbornika – osam, kao i jedan mandat zagarantovan predstavnicima nacionalnih manjina koje je na listi ove stranke dobio Ukrajinac Štefan Stahnek.

Sedam odbornika ima SNSD, pet SDS, po dva Partija demokratskog progresa /PDP/, Stranka demokrastke akcije /SDA/ i Socijaldemokratska partija /SDP/ BiH, a po jednogDemokratska partija /DP/, Narodna demokratska stranke /NDS/ i Stranka za BiH.

Na opštim izborima održanim 12. oktobra iz Prijedora su Marko Pavić iz DNS-a, Drago Tadić iz SNSD-a i Dušan Berić iz SDS-a osvojili direktne mandate u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U odlazećem sazivu Narodna skupština Republike Srpske ima šest poslanika iz Prijedora: Dragu Tadića, Gordanu Dukić i Dalibora Pavića iz SNSD-a, Svjetalnu Sredić i Predraga Rosića iz DNS-a, te Behzada Čirkina iz SDP-a BiH.

Nijedan kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH iz Prijedora na proteklim izborima nije dobio direktan mandat u najvišem zakonodavnom tijelu BiH. Kompenzacioni mandat dobio je Borislav Bojić iz SDS-a, a, osim njega, u prethodnom sazivu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH bio je i Saša Bursać iz SNSD-a iz Prijedora koji je na tu dužnost došao nakon imenovanja Nikole Špirića u Savjet ministara BiH.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić