Horska sekcija Osnovne škole „Petar Kočić“ iz Prijedora vjerno čuva od zaborava tradicionalnu srpsku muziku. Njihov repertoar čine etno, duhovne, ali i zabavne kompozicije. Međutim, posebno mjesto u njihovom repertoaru zauzima himna Republike Srpske.

Nju pjeva i svira 30-ak đaka u horu. Anastasija Rosić (14) u ovom horu svira vilončelo.

– Naučila sam da pjevam i sviram himnu Republike Srpkse u našoj sekciji. Nije mi teško svirati, jer je moja dionica lakša – kaže Anastasija.

Da su uvijek spremni odsvirati pjesmu i zapjevati pokazao je i jedan prošlogodišnj događaj. Naime, u programu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, na Partizanskom groblju u Prijedoru, učestvovao je i ovaj školski hor. Obilježavanje je počelo najavom himne Republike Srpske, ali u tom momentu nestalo je struje. Utihnula je kompozicija koja je puštena sa razglasa, dok su prisutni nijemo čekali nastavak programa.

Međutim, nastavnica Draženka Jovčin, koja vodi hor, odmah je đake pozvala na scenu kako bi otpjevali uživo himnu Srpske, dok ih je ona pratila zvucima gitare. Zahvaljujući njima, iznenadni nestanak električne energije nije zaustavio program obilježavanja.

Dodaje da je ponosna što đaci u svakom momentu mogu pokazati da njihovi školski dani nisu uzaludni.

– Himna Republike Srpske je prva lekcija u udžbeniku Muzičke kulture za 8. razred osnovne škole. Međutim, učenici u horsku sekciju kreću već od 6. razreda, a onda ono što učimo na horu pjevamo zajedno i sa ostalim učenicima na časovima muzičke kulture, tako da himnu Republike Srpske svi đaci znaju – priča Jovčin.

Smatra da ova kompozicija ima i pozitivan uticaj na djecu, jer ih podstiče da razmišljaju o lijepim stvarima tokom svog odrastanja.

– Velika je odgovornost biti nastavnik u današnja vremena! U našoj školi je 1.250 djece i grijeh bi bio da ta djeca ne znaju nešto što se tiče njihovog zavičaja. Nedavno je jedna naša nastavnica pripremila program u kojem su đaci pokazali šta znaju o zavičaju i svako dijete je trebalo nešto da pripremi o nekom gradu. Tako su oni otpjevali himnu, otpjevali „Zavjet“ i pokazali koliko je naša zemlja lijepa. U medijima je sve pretrpano političarima i nekim raspravama, dok sa druge strane imamo prelijepe krajolike, vodu, jezera, rijeke, planine, šume – objašnjava Jovčinova.

Ističe da su djeca željna lijepih stvari i da ih nastavnici lako mogu podstaći da istražuju ljepotu života te da pozitivno razmišljaju.

EuroBlic

Video pogledajte OVDJE