Nakon završetka imovinsko-pravnih odnosa i pribavljanja građevinske dozvole, pod uslovom da bude obezbjeđen novac, počeće izgradnja dionice puta od Moštanice do Mrakovice, dužine 9,5 kilometara.

Ovo je suština odgovora Javnog preduzeća „Puteva Republike Srpske” dostavljenog opštinskom Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove u Kozarskoj Dubici, a na pitanje koje je inicirao Klub odbornika PDP u Skupštini opštine.

U ovoj političkoj partiji smatraju da se gradnja dionice puta, koji treba da poveže Kozarsku Dubicu sa planinom Kozarom i otvori značajne turističke perspektive, suviše dugo govori bez konkretne aktivnosti i jasnih rokova.

Čedomir Babić, odbornik PDP u lokalnom parlamentu zatražio je od Javnog preduzeća „Putevi RS” da objasni kada će mehanizacija konačno izaći na trasu i kada će ovi poslovi biti završeni.

-Ovaj strateški projekat regionalne infrastrukture i regionalnog razvoja, već godinama predstavlja pusto obećanje vlasti, koje se intenzivira u vrijeme kampanje pred izbore. U međuvremenu se tek ponekad pomene, ali od konkretnih poslova još nema ništa – kaže Babić.

Ministarstvo saobraćaja i veza RS je 2015. godine, prema informaciji dostavljenoj od JP „Putevi Republike Srpske“ obećalo izgradnju puta. Tada je, podsjećaju u PDP, navedeno da je planom poslovanja za 2015. godinu predviđena izgradnja jednog segmenta regionalnog puta R-477a, za čiju realizaciju su obezbjeđena sredstva u iznosu od 2.100.000 KM.

U toku je izrada glavnog projekta izgradnje nove trase regionalnog puta R-477a, od manastira Moštanica do čvora Vodice (Mrakovica) u dužini od 9.450 metara, navedeno je u planovima resornog ministarstva objavljenim još prije tri godine.

– Nakon revizije projektne dokumentacije biće raspisana javna nabavka za izbor izvođača radova i nadzor nad izvođenjem. U toku je procedura rješavanja imovinsko-pravnih poslova. To je bio odgovor iz 2015. godine koji je identičan najnovijem, dakle sve se dešava u priči i papirima, a ništa na terenu – pojašnjava Perica Bundalo, poslanik PDP u NS RS.

Lokalna vlast u Kozarskoj Dubici je prije godinu dana, u februaru 2017. godine, izvjestila javnost o aktivnostima na izgradnji regionalnog puta Moštanica – Mrakovica.

U Odjeljenju za prostorno uređenje tada je, pored ostalog, rečeno „da je u skladu sa dogovorenim objavljen Javni poziv za građane, vlasnike nekretnina na području katastarskih opština Gornjoselci i Koturovi koje su predmet eksproprijacije da uđu u proceduru sporazumnog određivanja naknade za nekretnine”.

– Imovinsko-pravna pitanja se rješavaju godinama, projekti se izrađuju godinama, finansijska sredstva se obezbjeđuju godinama, gdje je kraj toga i dokle uvijek ista priča i jalova obećanja – pitaju u Klubu PDP.

Dionica Podgradci – Mrakovica

Gradnja puta od Gornjih Podgradaca do Mrakovice dužine 20 kilometara, koji će najkraćom vezom povezati Gradišku i Prijedor je bitno usporena. Ugovorena vrijednost ove dionice je 26,2 miliona KM, a do sada su izvršeni radovi od 12,6 miliona KM. Milorad Dodik, predsjednik RS obećao je više puta na skupovima u Podgradcima da će ovaj put biti završen, ali nije precizirao kada će se to dogoditi.

EuroBlic