Svjedok Odbrane je kazao da je u pretres prijedorskog sela Zecovi išao sa optuženim Dušanom Milunićem u julu 1992. godine, za kojeg kaže da nije izdavao nikakve nezakonite naredbe jer mu to ne ide uz karakter.

Bivši vezista Rasavačke čete pri Ljubijskom bataljonu Vojske Republike Srpske (VRS), Rajko Vidović, kazao je da je ova četa oformljena na Vidovdan, 28. juna 1992. godine, a da je komandir čete bio Dušan Milunić, kojeg poznaje cijeli život kao dobrog i karakternog čovjeka.

Dok su bili na liniji na Mrđinoj glavici, gdje je stražu držala Rasavačka četa, krajem jula 1992., došao je Milunić i obavjestio ih da idu u pretres sela Zecovi.

Naredni dan, kako je pojasnio, na izvoru Svetinja je uspostavio vezu sa komandantom Ljubijskog bataljona Rajkom Bilbijom, koji je izdavao naređenja Miluniću.

Po dolasku do proplanka u šumi Kurevo, svjedok je kazao da Milunić nije uspio da se spoji sa Drugim vodom njihove čete zbog nedovoljnog broja vojnika, pa je onda kontaktirao sa Bilbijom koji mu je naredio da se povuku i vrate na magistralni put Prijedor-Sanski Most.

„Dolazimo do kuće Đenanovića, tu sam morao da promijenim akumulator koji se istrošio da bi mogao da uspostavim vezu sa bazom u Stuparima. Čim je veza uspostavljena Duško je tražio da po nas dođe kamion da se vratimo“, navodi svjedok i dodaje da tog dana nigdje nije vidio leševe.

Vidović je rekao da u ovoj „akciji“ nije vidio Radovana Četića, te da nikada od njega nije dobivao nikakava naređenja.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi u julu 1992. godine, optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujičić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete Šestog bataljona 43. brigade VRS-a, Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Rajko Grbić, bivši vezista Rasavačke čete pri Ljubijskom bataljonu VRS-a, naveo je da je ostao u bazi u Stuparima prilikom pretresa sela Zecovi. Prema njegovim riječima, slušao je razgovore između Milunića i Bilbije, sve do podneva kada je nakon pola sata prekinuta veza.

„Čim se uspostavila veza Dušan me obaviještava da su kod kuće Vejsila Đenanovića i da su morali mijenjati bateriju. Tada sam ga ja obavijestio da je rečeno da se grupa naoružanih kreće u tom pravcu. On je zatražio da pošaljemo kamion po njih“, naglasio je Grbić.

Suđenje se nastavlja 23. februara.

BIRN