Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković boravio je u dvodnevnoj radnoj posjeti Idriji u Sloveniji, na poziv predstavnika kompanije Kolektor Group, što je uslijedilo kao rezultat dosadašnje saradnje Grada Prijedora sa Kolektorom.

Tokom posjete gradonačelnik je sa svojim saradnicima posjetio sjedište kompanije u Idriji, prisustvovao prezentaciji Kolektora i obišao pogone ove kompanije što je bila dobra prilika da se upozna sa istorijatom ove kompanije koja veoma uspješno posluje već 55 godina.

Kolektor Group jedan je od najvećih proizvođača komutatora u svijetu sa udjelom od 20% svjetske proizvodnje, zatim sistema pumpi za gorivo sa udjelom od 50% svjetske proizvodnje, te start-stop sistema sa udjelom od 40% svjetske proizvodnje.

Grupacija ima svoje proizvodno-poslovne pogone širom svijeta, od Južne Koreje do Meksika, gdje je zaposleno preko 5.000 ljudi, dok samo u Idriji radi oko 1.300 radnika.

Prihodi kompanije mjere se u stotinama miliona eura.

Najznačajniji dio posjete bio je potpisivanje Memoranduma o saradnji između Grada Prijedora i Kolektor Grupe, čime je ozvaničena saradnja u cilju izgradnje proizvodno-poslovnog pogona kompanije Kolektor u Prijedoru.

U narednom periodu planirane su brojne aktivnosti u cilju realizacije projekta, što bi trebalo biti okončano do kraja tekuće godine.

Planom je predviđeno da se u prvoj godini poslovanja zaposli oko 30 radnika, dok je projekcija za poslednju fazu investicije oko 300 radnika raznih profila.

Kolektor u Prijedoru planira pokrenuti proizvodnju komutatora, što bi pored fabrika koje već imaju u Laktašima, Klašnicama i Srpcu, ovaj dio Republike Srpske odredilo kao najveći centar za proizvodnju komutatora u svijetu.

Pored programa komutatora, za Prijedor je predviđen program strojogradnje i alatnice, kao nadogradnje programu komutatora.

U okviru posjete Idriji, gradonačelnik Đaković imao je sastanak sa županom Idrije Bojanom Severom.

Na sastanku je pored uzajamnog predstavljanja bilo govora i oko buduće saradnje ova dva grada na polju kulture i sporta, ali i drugih oblasti za koje se utvrdi da postoje mogućnosti.

Gradonačelnik je sa saradnicima imao priliku obići i školu idrijske čipke, muzej Antonijev rov, te muzej rudnika žive (Topilnica), po čemu je Idrija veoma poznata.

www.prijedorgrad.org