Horovi Osnovne škole „Petar Kočić“ iz Prijedora posljednjih godina postaju primjetan dio kulturnog života grada na Sani.

Najmlađi učenici ove škole, već od drugog razreda, imaju priliku da budu „Kočićevi poletarci“. Sada ih je desetak, a među njima je i Ognjen Balta.

– Naučili smo mnogo pjesmica i nastupali smo u Pozorištu za dan škole. To nam se najviše svidjelo, a u publici su bili nastavnici i naši roditelji i rekli su da im se sviđa – kaže Ognjen.

Nastavnica Maja Jović – Crnčević koja vodi „Kočićeve poletarce“ kaže da je sekcija nastala na prijedlog direktora škole koja je to predložila na jednom od druženja nastavnika. Ona ističe da pjesmu najmlađih prati zvukom gitare.

– Učimo pjesmice koje su za njihov uzrast. Iz prve generacije „Kočićevih poletaraca“ skoro svi su upisali Muzičku školu – ističe ona.

Pored najmlađih pjevača, ova prijedorska škola u Horskoj sekciji okuplja oko 30 učenika od 6. do 9. razreda, koju vodi nastavnica muzičkog Draženka Jovčin.

– Ja inače predajem gitaru u Muzičkoj školi. Tamo zapazim djecu koja sviraju, a idu u ovu školu. Na moj poziv se priključe sekciji, pa tako kod nas sviraju jednom sedmično i imamo školski orkestar. Sada ih ima 6 u orkestru koji sviraju – priča Jovčin.

Navodi da je ponosna na đake, te da voli kada imaju priliku svoje muzičko umijeće javno pokazati.

– Na časovima redovne nastave pjevamo te pjesme sa sekcije i uključimo i ostale đake, pa te pjesme iz hora znaju svi – priča ona.

Dodaje da je hor ove škole učestvovao i revijalnom dijelu Međunarodnog festivala horova „Zlatna vila“ u Prijedoru, te da će u maju učestvovati na Republičkom takmičenju horova u Banjaluci.

Ističe da horska sekcija na brojnim priredbama dopunjava kvalitetan rad dramske i recitatorske sekcije.

– Imamo i ojkačku sekciju. Primijetili smo da se dječaci zbog promjena u glasu, nakon šestog razreda ne prijavljuju za hor. Zato smo im ponudili ojkačku sekciju i oni su to prihvatili. Ima njih četvorica koji su odlični, a ostali ih prate. Oni nauče da pjevaju ojkače uz stričeve ili djedove, pa onda se ovde sastanu pjevaju i ljuduju – kaže uz osmijeh Jovčin.

Član horske sekcije OŠ„Petar Kočić“ je i Milica Đorđević.

– Idem i u Muzičku školu i tamo sviram gitaru, klavir i violončelo. Najviše volim violončelo pa ga sviram i ovdje u školskoj sekciji. Lijepo nam je ovde, družimo se i zabavljamo – priča Milica.

EuroBlic

Video pogledajte OVDJE