U okviru velike preventivne kampanje “Budi vidljiv, ne budi figura” koja se realizuje širom Republike Srpske, u organizaciji Auto-moto društva “Prijedor” u Osnovnoj školi “Petar Kočić” u našem gradu je održano edukativno saobraćajno-obrazovno predavanje za učenike nižih razreda.

U goste prijedorskim školarcima stigli su predstavnici Auto-moto saveza Republike Srpske i Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Na kraju predavanja o bezbjednom učešću u saobraćaju malim Prijedorčanima su podijeljene slikovnice i bojanke “Deset lekcija koje život znače”, te svjetloodbojne naljepnice i razglednice sa poštanskim markama.

U planu je da učenici u školi napišu na razglednicama poruke o bezbjednom učešću pješaka u saobraćaju a potom ih pošalju starijim članovima porodice sa željom da budu pažljiviji u saobraćaju.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je novinarima da je osnovna poruka ove akcije vidljivost pješaka.

-Kampanja “Budi vidljiv, ne budi figura” ima za cilj da ukaže pješacima na opasnosti kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom u noćnim uslovima vožnje, kako se kretati pravilno, kao i da vozačima i licima koja se prevoze u vozilu ukaže na potrebu korištenja svjetlodobojnog prsluka prilikom napuštanja vozila na javnom putu. Nastojimo povećati bezbjednost pješaka u saobraćaju, posebno noću, i smanjiti broj stradalih – istakao je Radović.

U realizaciju ove preventivne aktivnosti uključeni su Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, Auto-moto savez RS i 49 Auto-moto društava, preduzeće “Pošte Srpske”, osnovne škole i lokalne zajednice.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com