Da đaci iz godinu u godinu popuštaju u učenju, najbolje pokazuje podatak da je prvo polugodište u osnovnim školama u Srpskoj manje osnovaca završilo sa odličnim i vrlo dobrim uspjehom nego godinu ranije.

Prema podacima Republičkog pedagoškog zavoda, na kraju prvog polugodišta ove školske godine odličan uspjeh imalo je 41,82 odsto osnovaca, dok je taj procenat godinu ranije iznosio 42,8 odsto. Slična situacija vladala je i kada je u pitanju “četvorka”, dok se sve više đaka drži zlatne sredine.

– U školske klupe u januaru se vratilo 91,46 odsto osnovaca sa pozitivnim uspjehom, dok će njih 8,31 odsto prvo morati ponoviti gradivo iz prethodnog polugodišta – pokazuju podaci Republičkog pedagoškog zavoda.

Ništa bolja slika nije ni u srednjim školama, posebno trogodišnjim, gdje je prvo polugodište sa negativnom ocjenom završilo 42,57 odsto učenika.

Podaci govore da je situacija malo bolja u četvorogodišnjim stručnim i tehničkim školama, gdje je “palo” gotovo 28 odsto učenika. Najbolju prolaznost ostvarili su gimnazijalci, jer je njih 17,67 odsto imalo nedovoljnu ocjenu.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Prijedor Stevica Džogazović kaže da učenici sve manje ozbiljno shvataju svoje obaveze, te da roditelji treba više da sarađuju sa školom i rade sa djecom kako bi postigla bolje rezultate.

– Iako roditelji imaju mogućnost da se svake sedmice kod razrednih nastavnika informišu o ocjenama i vladanju djece u školi, rijetko ko to čini. Uglavnom dolaze roditelji boljih đaka – kazao je Džogazović.

Predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola sa područja Bijeljine, Ugljevika i Lopara Milica Perković istakla je da je primjetno da su ocjene sve niže.

– Učenici iz generacije u generaciju sve neozbiljnije shvataju nastavu, ali i roditelji. Roditelji pojedinih učenika sa lošijim rezultatima u školu dolaze samo na školske pozive, zbog čega pomoć tražimo i od centara za socijalni rad – kazala je Perkovićeva.

Da se istrajnim radom i redovnom komunikacijom s roditeljima problem velikog broja negativnih ocjena na polugodištu do kraja školske godine može uspješno riješiti, smatra predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Ljuban Bajić.

On kaže da se đaci sve manje trude u prvom polugodištu, jer znaju da tu ocjenu mogu ispraviti u drugom, pa obično “pojačavaju” učenje prije zaključivanja konačnih ocjena.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola na području Istočnog Sarajeva Đorđe Mršević kaže da je prolaznost đaka mnogo viša nego što bi trebalo da bude.

– Đaci su se ranije mnogo više trudili. Znanje sa kojim danas dolaze u srednju školu nije ni blizu onom otprije – kazao je Mršević.

Glas Srpske