vecera budala premijera 1Pozorišna publika je uživala gledajući predstavu u okviru Međunarodnog festivala mladog glumca “Zaplet 06”. Za dobru zabavu i smijeh bio je zadužen ansambl Pozorišta iz Prijedora.

Pete festivalske večeri pred banjalučkom publikom našla se još jedna komedija. Predstava Fransisa Vebera “Večera budala“ Pozorišta iz Prijedora, a u režiji Slobodana Perišića odigrana je na sceni Dječijeg pozorišta RS.

U komadu koji je do suza nasmijao publiku igraju: Siniša Vučićević, Mirela Predojević, Dean Batoz, Jelena Seksen, Radenko Bilbija, Željko Kasap, Želimir Rivić i Branko Janković.

“Večera budala” je komedija u čijem središtu su tri prijatelja koji organizuju večeru na kojoj će svaki da dovede po jednu budalu, a pobjeđuje onaj čija je budala najveća. Komad pripada savremenom bulevarskom pozorištu, a u zapletu se prepliću elementi komedije karaktera i intrige.

Glumačka umijeća glumca Narodnog pozorišta Republike Srpske, Branka Jankovića koji igra glavnu budalu posebno su oduševila Banjalučane, pa su se tako nakon kraja predstave mogli da čuju komentari kako ovaj glumac zaslužuje festivalsku nagradu. Branko igra Pinjona, strastvenog zaljubljenika u izradu maketa svjetskih građevina od šibica, koji nizom nespretnih okolnosti upada u smiješne situacije.

„’Večera budala’ razotkriva ‘mentalni elitizam’, koji se kao i svaka druga ideologija razvija iz onoga što nazivamo racionalnom stranom čovjeka. Svaki elitizam suštinski poništava ‘običnog čovjeka’ i omalovažava njegove intelektualne i duhovne sposobnosti. Svaka podjela, svaki vid elitizma ne može da proizvede ništa drugo nego sukob među nama. Samim tim ljubav izostaje. Ljubav koju je nemoguće racionalizovati, opisati, znati. Odlika naše današnjice upravo i jeste racionalizacja, veličanje znanja i pokušaj da se na taj način Bog zamijeni čovjekom. U našoj postavci taj čovjek koji preuzima ulogu Boga susreće se sa Božijim čovjekom“, riječi su reditelja predstave Slobodna Perišića.

Mondo.ba