pomjeranje vidika (1)Proteklog petka, u sali Kina Kozara u Prijedoru je održana panel diskusija pod nazivom „Javni susreti: Pomjeranje vidika”. Gosti na ovom događaju su bili Damir Arsenijević iz Tuzle, Danijela Majstorović iz Banja Luke, Zoran Vučkovac iz Prijedora, dok je u ulozi moderatora bio Dražen Crnomat.

Ovo je bila prilika da se sa mladim teoretičarima razgovara o uticaju kulturne i umjetničke produkcije na društvene procese, posebno na procese povezane sa suočavanjem sa prošlošću i izgradnjom kulture sjećanja.

Neki od zaključaka ove panel diskusije se odnose na potrebu da se otvoreno i iskreno počne razgovarati o tome koliko jedni drugima ne vjerujemo.

Napomenuto je da je istorija kroz materijalne spomenike mrtva te da bi se trebalo okrenuti konceptu distributivnih spomenika, u kojem kulturna i umjetnička produkcija zauzimaju najvažnije mjesto. Upućeno je na nedostatak univerzalnog i javnog jezika žalovanja, ali je postavljeno pitanje i da li i zbog čega nam je sjećanje uopšte potrebno.

pomjeranje vidika (2)Gosti su utvrdili da je na djelu model antikulture kada se radi o kulturi sjećanja, prisutni su destrukcija, negiranje i otimanje što za cilj ima izgradnju koherentnog nacionalnog narativa. Ocijenjeno je da umjetnost može da osvijetli slijepe mrlje društvenih konflikata, ono što zakon i sudovi nikako ne mogu.

U sklopu debate prijedorski pjesnik Darko Cvijetić je odrecitovao jednu svoju pjesmu koja svakako predstavlja primjer pokušaja osvještavanja o društvenim procesima oko nas.
Događaj je organizovan od strane Centra za mlade „KVART“ uz podršku Fondacije Friedrich Ebert.

Ova panel dskusija je prva od ukupno tri koje će se desiti do kraja godine na ovu temu iz različitih perspektiva.

Centar za mlade „KVART“ Prijedor