Inspektori u Srpskoj stavili su lani katanac na šest domova za stara lica jer njihovi vlasnici nisu pribavili potrebnu dokumentaciju, čime su prekršili zakon i standarde.

U Inspektoratu RS su istakli da se zatvoreni domovi nalaze u Laktašima, Gradišci, Loparama, Tesliću i Prijedoru, te dodali da su se rukovodioci domova za stare oglušili o rješenja inspektora kojima im je naloženo uklanjanje nedostataka.

– Zdravstvena inspekcija je sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS proteklih godina preduzimala brojne mjere kako bi se rad domova za stare uveo u zakonske okvire. Jedan od osnovnih uslova neophodnih za rad je rješenje o radu, što zatvoreni domovi nisu imali – rekla je portparol Inspektorata RS Dušanka Makivić.

Ona je navela da u RS posluje 45 domova za stare, a rješenje resornog ministarstva imaju njih 33.

– Pored šest domova koji su zatvoreni, dva doma za starije, u Bijeljini i Gradišci, zbog nemogućnosti da ispune tražene uslove odjavili su obavljanje djelatnosti, dok su ostali i dalje u proceduri nabavke potrebne papirologije i ispunjavanja uslova – rekla je Makivićeva.

Naglasila je da je u oktobru prošle godine na snagu stupio novi Pravilnik o uslovima za osnivanje ustanova socijalne zaštite i obavljanje djelatnosti socijalne zaštite, kojim su u izvjesnoj mjeri ublaženi uslovi koji se odnose na prostor, opremu i potreban broj stručnih i drugih radnika za osnivanje domova za starija lica.

– Rad inspekcije i ministarstva je znatno unaprijedio stanje u ovoj oblasti. Krajnji cilj je da svi subjekti budu legalni – rekla je Makivićeva.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS su pojasnili da u njihovoj nadležnosti djeluju tri ustanove za smještaj starih čiji je osnivač Vlada RS.

– U Banjaluci je to Gerontološki centar, a u Prijedoru i Istočnom Sarajevu Dom za starija lica. Ostali domovi za stare su privatni – rekli su u resornom ministarstvu.

Direktor laktaškog Centra za socijalni rad Vladimir Makarić ističe da nisu upoznati sa zatvaranjem doma na području ove opštine.

– U Laktašima posluju dva doma za stare i u jednom od njih su smješteni naši štićenici. Nismo dobili obavještenje inspekcije o zatvaranju doma, tako da to sigurno nije ustanova gdje su smješteni naši štićenici – rekao je Makarić.

U Centru za socijalni rad u Gradišci ističu da svoje štićenike smještaju u domove koji imaju rješenje resornog ministarstva, a samim tim i sve potrebne uslove za rad.

Zakonom o socijalnoj zaštiti predviđene su i kazne od 3.000 KM do 20.000 KM za ustanovu socijalne zaštite kao pravno lice koja radi, a ne ispunjava propisane uslove.

Kadrovski uslovi za otvaranje doma za stara lica
– angažman jednog socijalnog radnika
– njegovatelji na svakih 10 korisnika
– medicinska sestra na svakih 30 korisnika
– kuvar
– spremačica
– vešerka
– portir

Glas Srpske