Prodaja stanova u Srpskoj, koja je godinama stagnirala, lani je skočila i do 50 odsto, zbog čega su ove godine polako počele da rastu cijene kvadrata.

U pojedinim gradovima prodavci nekretnina kažu da je potražnja za stanovima nadmašila ponudu, a prema njihovim riječima najtraženiji su manji stanovi.

Ništa manje nisu zadovoljni ni u građevinskim preduzećima, koja se bave izgradnjom i prodajom stanova. Oni kažu da sve što naprave brzo i prodaju, zbog čega ove godine pojedini planiraju da izgrade više stanova.

Vlasnik preduzeća “Europartner” Trebinje Mirko Stanković je istakao da je potražnja za stanovima u ovom gradu lani skočila za 50 odsto u odnosu na godinu ranije.

– Nekretnine u Trebinju su za razliku od Dubrovnika i ostalih obližnjih primorskih gradova povoljne. To je uticalo na veću potražnju za stanovima. Stan u starogradnji je od 1.100 do 1.300 maraka po metru kvadratnom, dok je novogradnja 1.450 do 2.200 KM – kazao je Stanković.

Dodao je da su stanovi ove godine skuplji za oko 200 maraka po kvadratu u odnosu na lani.

Vlasnik prijedorske Agencije za prodaju nekretnina “VHS” Leonard Samardžija istakao je da ovih dana vlada potražnja za pet manjih stanova, koje oni trenutno nemaju u ponudi.

– U Prijedoru se jako malo gradi, tako da novih stanova gotovo da nema. Kad je u pitanju starogradnja, prosječna cijena po kvadratu jednosobnog stana kod nas lani je bila 1.100, dvosobnog 1.000 i trosobnog 900 maraka, dok će ove godine biti skuplji za oko 100 KM – kazao je Samardžija.

Agent u Agenciji za nekretnine “Sim” Bijeljina Željko Despotović je istakao da je prošle godine u ovom gradu prodato 90 odsto novih stanova, a velika potražnja je vladala i za starogradnjom.

– Zbog velike potražnje ove godine će u Bijeljini sigurno biti izgrađeno više stanova – kazao je Despotović.

Dodao je da su polovni stanovi prošle godine u prosjeku koštali 1.200 KM, a novi 1.450 maraka po kvadratu, dok će cijene ove godine biti malo više.

Lanjskom prodajom i potražnjom zadovoljna je menadžer prodaje u dobojskom preduzeću za građevinarstvo i trgovinu i usluge “Proda-mont” Sanja Prodanović-Jelić, ističući da od ove godine očekuje mnogo više.

– U prethodnom periodu smo se malo proširili, a do kraja godine imamo u planu da započnemo još dvije zgrade. Stanovi se uglavnom prodaju u izgradnji, a kreću se od 1.350 do 1.650 maraka po kvadratu – kazala je Prodanović-Jelić.

Da je prošla godina u odnosu na prethodne bila mnogo bolja potvrdio je i predsjednik Skupštine Udruženja posrednika u prometu nekretnina RS i vlasnik banjalučke agencije za nekretnine “Senzor” Manojlo Popović. On kaže da, ako se po jutru dan poznaje, ova godina bi mogla biti još bolja.

– Ova godina je dobro počela. Što se tiče cijena, one su u blagom rastu – kazao je Popović.

Vlasnik građevinskog preduzeća “Marvel” Istočno Sarajevo Savo Lalović istakao je da su zadovoljni lanjskom prodajom stanova, čija je cijena od 1.330 do 1.400 maraka po kvadratu.

– I ove godine očekujemo isto posla, a na raspolaganju će biti oko 50 novih stanova. Cijene ostaju na prošlogodišnjem nivou – kazao je Lalović.

Ekonomista Zoran Pavlović ističe da je najveće interesovanje za stanovima registrovano u Banjaluci, ali da za njom mnogo ne zaostaju ni drugi veći gradovi u Srpskoj.

– Za kupovinu stana u Srpskoj najviše su zainteresovani naši ljudi, koji rade u inostranstvu, pa svoju ušteđevinu žele da, umjesto čuvanja u bankama, ulažu u nekretnine – rekao je Pavlović.

Ekonomista

Banjalučanka Danijela Bajić, koja za novim domom traga već pola godine, kaže da nikako ne može da nađe neki jednosoban stan.

– Uglavnom, u ponudi su veliki stanovi i garsonjere, dok jednosobnih gotovo da nema. Kad god vidim neki zanimljiv stan u oglasima odmah pozovem, ali svaki put kažu: “Samo što je prodat” – kazala je Bajićeva.

Glas Srpske