U Skupštini grada Prijedor nabavljena je nova tehnička oprema vrijednosti 159.135 maraka.

U cijenu novog digitalnog konferencijskog sistema, uračunati su i troškovi njene instalacije, programiranja, obuke zaposlenih i njeno puštanje u rad. Na prvom ovogodišnjem zasjedanju Skupštine odbornici su prošli obuku kako da koriste novu opremu, te su upoznati i kako ona funkcioniše.

Opozicioni odbornici istakli su za „EuroBlic“ da su zatečeni odlukom gradonačelnika Prijedora da se za novi konferencijski sistem potoši oko 160.000 KM iz gradskog budžeta. Milan Tubin iz SDS kaže da je to veliko izdvajanje u vrijeme ekonomske krize.

– Mogli smo i dalje da radimo na staroj opremi uz određene popravke. Jedine smetnje su bile tonske tokom prenosa sednica – kaže Tubin. Dodaje da ima mnogo problema za čije rješavanje nedostaje novac, te da ovo ulaganje nije bilo neophodno.

– Brojni su infrastrukturni problemi u gradu na Sani, a čuli smo na posljednjem zasjedanju da za noćni rad apoteke nemamo 109.000 KM. Pametnije je bilo da se taj novac uložio u osposobljavanje apoteke da može raditi tokom noći – tvrdi on.

Isto misli i odbornik PDP Dalibor Grabež koji je i ukazao na to da se u Prijedoru nema gdje kupiti lijek tokom noći i praznicima.

– Stara oprema je bila prilično dotrajala i slažem se da je potrebno ići u korak sa vremenom, samo ne znam da li je to u ovom trenutku bio prioritet i da li se moglo nabaviti jeftinije – rekao je Grabež.

Istovremeno, predstavnici skupštinske većine ne žele da komentarišu kupovinu novog konferencijskog sistema za rad Skupštine grada.

Odbornik SP Ranko Kolar rekao je da ne zna koliko je koštala oprema i da to pitanje može postaviti na jednoj od narednih sjednica. Nakon što smo ga obavijestili da postoji odluka gradonačelnika da se za novu opremu izdvoji skoro 160.000 maraka, poručuje da to pitanje nije iz njegove struke. Dodao je da je nova oprema u svakom slučaju bolja, te da tehničko modernizovanje Skupštine grada predstavlja iskorak u odnosu na ostale gradove u RS koji još koriste zastarjelu opremu.

Odbornik DNS Goran Predojević poručuje da je nova oprema funkcionalnija.

– Priča oko opravdanosti vrijednosti nečega je uvijek ista, kada god se nešto nabavlja, kao i kada se nabavljao novi automobil za gradonačelnika Prijedora. Sigurno znam da je novi sistem bolji i da nam je bio potreban – izjavio je Predojević. Objašnjava da je stara skupštinska oprema imala mane, među kojima je i ta da se nije mogao veći broj odbornika prijaviti za diskusiju. Dodaje da ta oprema nije bačena već je postavljena u maloj skupštinskoj sali Gradske uprave.

Video zapisi sjednica

Novi konferencijski sitem omogućava da se zapisi sa sjednica, osim u pisanom i tonskom, od sada nabrave i u video obliku, jer su instalirane kamere. Predsednik Skupštine grada Prijedora Seda Jakupović poručio je odbornicima da imaju najmoderniju opremu koja je ista kao ona koja se koristi u Narodnoj skupštini RS.

EuroBlic