Osnovci iz Republike Srpske i njihovi vršnjaci iz Srbije od iduće školske godine učiće gradivo iz srpskog jezika, istorije, geografije, te prirode i društva po istim, usklađenim nastavnim programima.

Predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture RS i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije počeli su analizu programskih sadržaja za pomenute predmete.

– Poslije analize slijedi usklađivanje sadržaja s ciljem da se kod učenika razvije osjećaj za nacionalnu pripadnost – naveli su iz resornog ministarstva Srpske.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović kaže da je vrlo važno da gradivo iz nacionalnih predmeta bude isto i u RS i Srbiji.

– Ovih dana očekujemo usaglašenu verziju nastavnih planova i programa po kojima će osnovci učiti već u septembru – rekao je Damjanović.

Dodaje da je usaglašavanje gradiva posebno značajno jer će 15. februara, na Dan državnosti Srbije, biti predstavljena zajednička Deklaracija RS i Srbije o zaštiti i opstanku srpskog naroda, čiji se jedan dio odnosi i na obrazovanje.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Miroslav Popržen kaže da je usaglašavanje programa iz nacionalnih predmeta dobar potez resornih ministarstava.

– Naši đaci dosta uče o Srbiji, i uvjeren sam da će i djeca u Srbiji ubuduće mnogo više učiti o Srpskoj – rekao je Popržen.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola na području Prijedora Stevica Džogazović kaže da je ovo dobar način da se kod učenika razvija nacionalna svijest i pripadnost.

– Osnovna škola je temelj svega, period kada djeca dobijaju prve informacije koje kroz dalje školovanje nadograđuju i vrlo je važno da znaju kojem narodu pripadaju, te da ono što uče osnovci s one strane Drine iz nacionalnih predmeta bude praksa i kod nas – rekao je Džogazović.

Usklađivanje nastavnog plana i programa pozdravljaju i u Semberiji, koja se, kako kažu, u mnogo čemu oslanja na Srbiju.

– Naša regija je oslonjena na Srbiju, osjećamo kao da smo jedna cjelina. Vrlo je važno da djeca već u najranijem uzrastu uče o svom narodu i vjeri, jer će kada spoznaju sebe više poštovati i cijeniti i druge – rekla je predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola sa područja Bijeljine, Ugljevika i Lopara Milica Perković.

Ekskurzije

Znamenitosti Srbije svake godine su na mapi osnovaca iz Srpske koji putovanjem do tih destinacija obilježavaju završetak osmog razreda.

Maršruta putovanja razlikuje se od škole do škole, a kako kažu direktori, đaci najčešće obilaze srpsku prestonicu, Zlatibor i fruškogorske manastire.

Predmeti iz kojih će biti usklađeni nastavni planovi
– srpski jezik
– istorija
– geografija
– priroda i društvo

Glas Srpske