ruda-zeljeznicaRudnik „Arselor Mital“ Prijedor danas je ponovo počeo prevoziti rudu željezničkim saobraćajem iz Omarske ka Zenici, nakon što je saniran dio pruge kod Ivanjske koji je odnijelo klizište.

„Zastoj je trajao mjesec dana što je prouzrokovalo znatne probleme kako u otpremi, skladištenju i proizvodnji u Omarskoj, tako i u željezari u Zenici“, rekao je Predrag Šorga iz ove kompanije.

On je naveo da je kompanija pokušala organizovanjem prevoza rude kamionima umanjiti gubitke, ali da su gubici, ipak, evidentni.

„Mi se nadamo da se slični problemi neće ponoviti, da ćemo nesmetano prevoziti rudu ka Zenici željezničkim saobraćajem i da ćemo do kraja godine uspjeti ispuniti plan proizvodnje i otpreme“, kazao je Šorga.
On je podsjetio da je veći zastoj u otpremi i proizvodnji evidentiran i nakon majskih poplava kada je kompanija „Arselor Mital“ u sanaciju pruga i sam uložila oko 250.000 KM.

Zbog slijeganja tla na pruzi Doboj–Novi Grad od 28. septembra bio je u prekidu željeznički saobraćaj na dijelu pruge Banjaluka – Prijedor između stanica Potkozarje i Piskavica.

Generalni direktor Javnog preduzeća „Željeznice Republike Srpske“ Dragan Savanović rekao je da je šteta zbog prekida saobraćaja na ovoj dionici oko dva miliona maraka, dok će sanacija pruge koštati oko pola miliona maraka.

SRNA