Prijedorska policija je Okružnom tužilaštvu podnijela prijavu protiv dva lica iz Prnjavora i Gradiške zbog sumnje da su počinili krivična djela u prijedorskom ribnjaku “Saničani”. Nezvanično, riječ je o Pavlu Vuruni – bivšem, i Radi Ratkovcu, sadašnjem direktoru ribnjaka.

Vuruna i Ratkovac terete se da, kao odgovorna lica u ribnjaku “Saničani”, radnicima nisu isplatili obračunate zarade od 444.000 maraka i još skoro 250.000 maraka za doprinose. Dvojcu se na teret stavlja i utaja poreza.

Prema policijskom izvještaju, oni nisu evidentirali diskontnu prodaju 15.802 kilograma ribe, sa ostvarenim prihodom od 71.047,50 KM, koje dalje nisu uplatili na žiro-račun preduzeća.

Radnici “Saničana” i budžet Srpske oštećeni su za gotovo 762.500 KM. Rade Ratkovac, brat je većinskog vlasnika ribnjaka Radojice Ratkovca, koji danas nije bio dostupan.

Na nezakonite radnje u ribnjaku “Saničani“ RTRS je, podsjećamo, ukazivala nekoliko puta. Radnici su godinama, umjesto plate, primali pozajmice. Prvo, kažu, potpis na pozajmnicu, pa plata na ruke. Strahuju da na kraju priče još ne budu i dužni.

“To ni mi ne znamo, jer nemamo uvid u te papire. Kad primimo pozajmicu, ne dobijemo nikakvu priznanicu”, ističe radnik ribnjaka Dejan Krneta.

U više navrata, zaposleni su molili za pomoć i ukazivali na brojne nelegalne radnje.

“Zbog neisplaćivanja i neizmirivanja obaveza prema radnicima, ne možemo se liječiti, a da ne pričamo o htz opremi i uslovima rada. Naša radnička prava su narušena”, kaže radnik Duško Krivaja.

Za djela koja se stavljaju na teret Ratkovcu i Vuruni, zakonom je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora u trajanju do tri godine.

RTRS