Izložba „Beogradski atlas Jovana Cvijića – vek i po od rođenja 1865 – 2015“, biće otvorena u Muzeju Kozare u Prijedoru danas u 19 časova.

Nakon Srpske akademije nauka i umetnosti, Geografskog instituta „Jovan Cvijić“ SANU i Muzeja grada Beograda, koji su 2015. godine obilježili jubilej – 150 godina od rođenja akademika Jovana Cvijića, izložba „Beogradski atlas Jovana Cvijića – vek i po od rođenja 1865 – 2015“, bila je postavljena i u Narodnom muzeju u Kraljevu.

Ovu izložbu, koja svjedoči o životu i delu Jovana Cvijića, srpskog naučnika, osnivača Srpskog geografskog društva, predsjednika Srpske kraljevske akademije, profesora i rektora Beogradskog univerziteta, počasnog doktora Univerziteta Sorbone i Karlovog univerziteta u Pragu, Prijedorčani će moći da pogledaju do 26. februara.

Prema riječima Tatjane Korićanac, muzejskog savetnika, Muzeja grada Beograda, Cvijić je bio „savremenik, nerijetko učesnik i svjedok burnih dešavanja u procesu razvoja srpske države na razmeđu vijekova“.

– Kao naučni ekspert i ličnost od velikog uticaja, Cvijić je učestvovao u važnim državničkim misijama srpske vlade u inostranstvu u prelomnim časovima za srpski narod. Pomagao je Vrhovnoj komandi u razradi vojnostrategijskih planova i plana povlačenja srpske vojske preko Albanije, pred saveznicima u Versaju naučnim argumentima branio je stvar povlačenja najpovoljnije granice novostvorene Kraljevina SHS, uz što manju štetu po nju. U isto vrijeme, organizovao je ekskurzije i bavio se naučnim radom, i za sobom ostavio zamašnu i po oblastima raznovrsnu bibliografiju, velikim dijelom na stranim jezicima, mape, atlase i geografske karte Balkanskog poluostrva, etnografske karte, zapise i crteže, posvetivši cijele edicije fenomenu tipologije balkanskih kuća, običajima i psihičkim osobinama ljudi različitih kulturnih pojaseva Balkana – objašnjava Korićanac.

Njegovom zaslugom, dodaje ona, stručni termini za kraške oblike iz našeg jezika usvojeni su u svjetskoj nauci o karstu – uvala, polje, ponor, vrtača, karst.

Pored ove izložbe, prema riječima Zorana Radonjića, direktora Muzeja Kozare, tokom godine planirane su još brojne postavke i sadržaji.

– Do kraja mjeseca imaćemo otvaranje stalne arheološke postavke. Likovna izložba „Boško Karanović“, autora Alekse Milića, biće postavljena od 1. do 20. marta. Nakon toga slijedi samostalna likovna izložba „Foto grafike“, autorke Vide Brđanin, od 22. marta do 15. aprila, a na osnovu Konkursa za izlagačku sezonu 2018. Posjetioce Muzeja Kozare od 17. aprila do 10. maja očekuje etnološka izložba Marije Radaković. Likovna izložba „Iz Prijedora“, iz zbirke Muzeja Kozare, kustosa Alekse Milića, biće predstavljena u Paviljonu „Cvijete Zuzorić“ u Beogradu od 17. aprila do 2. maja, a potom i u našem Muzeju od 10. maja do 4. juna – ističe Radonjić.

Samostalna likovna izložba „Crteži“, autora Jovana Spasića, na osnovu Konkursa za izlagačku sezonu 2018, planirana je od 5. do 30. juna.

– Izložba Drugog međunarodnog bijenala radova na papiru, Prijedor 2018. biće održana od 22. avgusta do 30. septembra. Ovo bijenale predstavlja jedan od najkvalitetnijih likovnih događaja u BiH i od velikog je značaja za naš grad. Učešće u prethodnom bijenalu uzeli su umjetnici iz svih delova svijeta, osim iz Afrike. Konkurs za bijenale, koje realizujemo uz podršku Grada Prijedora, otvoren je do 15. marta i mogu se prijaviti svi zainteresovani umjetnici – poručuje Radonjić.

Ovo su, prema njegovim rečima, samo neke od aktivnosti koje slijede tokom ove, bogate sezone u Muzeju Kozare.

Najviše se treba čuvati gordosti

– Ukoliko iz veće istorijske daljine bude posmatran moj rad od strane boljeg naučnika, moći će se i bolja ocena moga rada dati. Ali ja nikada ne zaboravljam ovo: kada se uzmu dugi razmaci vremena, sve su istine privremene. Mi smo se svi u nauci penjali jedni drugima na ramena. Ničega se više ne treba čuvati od gordosti – riječi su Jovana Cvijića, navedene u katalogu izložbe „Beogradski atlas Jovana Cvijića – vek i po od rođenja 1865 – 2015“.

EuroBlic