U izvođenju članova Dramskog studija “Živko Desnica” sinoć je u Pozorištu Prijedor premijerno odigrana predstava “Film je gotov” koju je prema tekstu američkog pisca Vilijama Mastrosimonea režirala Belinda Božičković.

Dugotrajan aplauz prisutne publike jasno je pokazao da su mladi Prijedorčani na pravi način poslali snažnu poruku protiv vršnjačkog nasilja, pojave koja je sve više prisutna u društvu.

-Radnja je veoma bliska sadašnjem trenutku jer je vršnjačko nasilje sve prisutnije a često pred njim zatvaramo oči – rekla je nakon premijere Božičkovićeva istakavši da treba raditi ovakve predstave koje će svima pokazati da se moramo suočiti sa ovom pojavom i na nju obratiti mnogo više pažnje.

Direktor pozorišta Prijedor Zoran Baroš je izrazio nadu da će ovaj komad pogledati što više osnovaca i srednjoškolaca te njihovih nastavnika i profesora.

-Predstava šalje poruku da o nasilju ne treba ćutati. S obzirom na reakcije publike nakon premijere, izgleda da smo to uradili na pravi način – rekla je Dana Poletan, koja u ovom komadu glumi Anu, mladu djevojku koja je ubila roditelje i petoro svojih vršnjaka.

Osim nje, u predstavi “Film je gotov” igraju i Slađana Buvač, Tijana Došen, Katarina Balaban, Ivana Kesić, Milovan Srdić, Tanja Piljić i Vasilije Pačariz.

Tema komada je vršnjačko nasilje a Mastrosimone je tekst nastao prema istinitom događaju koji se desio 21.maja 1998.godine u Springfildu (Oregon, Sjedinjene Američke Države), kada je 15-godišnji Kipland Filip Kinkel ubio roditelje i dvojicu učenika te ranio 25 osoba.

Ono što je interesantno je činjenica da je američki pisac tekst napisao godinu dana kasnije te da se predstave po njemu izvode širom svijeta bez naplaćivanja autorskih prava.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com