Kad se, krajem prošle godine, pismom obratio Vladi Srpske sa upozorenjem da bude pažljiva kod prodaje ljubijskih rudišta, uz opasku da kupac, osim kapitala, treba da ima i eksploataciona prava, koja su Mitalova, do gradonačelnika Prijedora stigla je samo reakcija od premijerke da ne brine i da Vlada nema selektivan pristup.

Nakon toga, već mjesec i po dana, niko ni slova.

Resorni ministar danas nije htio da komentariše šta se, trenutno, dešava u priči oko prodaje RŽR-a. Za prijedorske vlasti to nije dobra poruka.

“Kontakata direktnih nije bilo osim javnih odgovora predstavnika Vlade. O tome se razgovara, ali nemam spoznaju o novim koracima po pitanju toga”, rekao je gradonačlnik Prijedora Milenko Đaković.

Nije u redu, RŽR je, trenutno, najvažnije prijedorsko pitanje i osjećamo da nas Vlada ignoriše, kažu u Gradskom odboru SDS-a. Proljetos su, zajedno sa DNS-om, oborili odluku o prodaji RŽR-a u Parlamentu. I oni će poslati pismo u Vladu jer im, sve ovo, ne miriši na dobro.

“Imamo dojam i sliku da ovo se namješta sve prema Zotovu i da nas bukvalno neće ništa ni pitati i da će ovo biti prodaja, tačnije, poklon. Interes grada Prijedora se uopšte ne gleda”, rekao je predsjednik Gradskog odbora SDS-a Prijedor Milan Tubin.

Pomalo isključeno osjećaju se i radnici Mitala. Nagađaju šta bi moglo da se desi otkako je RŽR skinut sa liste strateških preduzeća i ponuđen na berzansku prodaju. U sindikatu kažu da su zabrinuti. Radnicima je, izgleda, dosta “vruće-hladno’situacije.

“Pa, evo, imamo trend napuštanja i od nas ključnih nekih rukovodilaca, možda inženjera i tako. Ova berza, nadam se da će odabrati način koji je razuman za nas sve i koji nam neće praviti štetu, što je najvažnije”, rekao je predsjednik Sindikata kompanije Arcelor Mital Prijedor Milanko Stojanić.

Iz Mitala su se, ranije, oglasili saopštenjem u kome su naveli da i oni čekaju pojašnjenje od Vlade o daljim koracima, podsjećajući da njihova posljednja ponuda za kupovinu RŽR-a, od 63 miliona maraka, i dalje stoji.

Izraelska je stala na 92 miliona. Ako se što prije ne riješi pitanje prodaje, rudarenje u Prijedoru moglo bi da prestane već za sedam godina. Ako se u eksploataciju uključe sporna ljubijska rudišta, rok se produžava za još toliko.

ATV BL