Kada je u pitanju kulturna ponuda Prijedora, očekuje nas zaista bogat period. Na kulturnoj mapi nale su se izložbe, ali i pozorišne predstave.

Ljubitelji pozorišne umjetnosti u gradu na Sani, imaće priliku da u četvrtak, 8. februara, pogledaju premijeru predstave “Film je gotov”. Riječ je o komadu koji će, u režiji Belinde Božičković, izvesti članovi Dramskog studija “Živko Desnica”.

– Mislim da će prijedorska publika imati priliku da vidi jedan izuzetno aktuelan tekst o vrnjačkom nasilju u školama. Bilo bi dobro da svi prosvjetni radnici, ali i svi učenici prijedorskih škola pogledaju ovu predstavu – mišljenja je Zoran Baroš, direktor Pozorišta Prijedor.

I u Muzeju Kozare trude se da svojoj vjernoj publici svakog mjeseca prirede novu izložbu. Svi oni koji u narednih nekoliko dana posjete tu kulturnu ustanovu mogu pogledati dokumentarnu izložbu “Eparhija banjalučka 1941.- 1945. – Mučeništvo Srpske pravoslavne crkve u Drugom svjetskom ratu”. U petak, 09. februara u prijedorskom muzeju biće otvorena izložba “Beogradski atlas Jovana Cvijić”.

– Izložbu je realizovao Muzej grada Beograda. ta izložba će biti do kraja februara kod nas. Ostatak godine je uobičajen. Imamo tri mlada autora. U saradnji sa Kulturno-obrazovnim centrom iz Bosanske Krupe imaćemo izložbu djela Boška Karanovića – rekao nam je Zoran Radonjić, direktor Muzeja Kozare.

Kulturnom ponudom zadovoljni su i građani. Kažu, dešavanja ima, pa svako može pronaći nešto za sebe.

Skrštenih ruku ne sjede ni u Narodnoj biblioteci “Ćirilo i Metodije”. Priredili su izložbu “Prosve(t)li se”, koja govori o istoriji srpskoj jezika i pisma. Ukoliko do kraja mjeseca posjetite Galeriju ’96 imaćete priliku da pogledate izložbu grafika studenata Akademije umjetnosti iz Banjaluke.

Srpskacafe.com