“Galerija ’96” u Prijedoru ponijeće ime Sreten Stojanović odajući počast najvećem srpskom vajaru koji je rođen u ovom gradu.

– Do 2. marta za kada je najavljena sljedeća izložba galerija će promijeniti ime i zvaće se “Sreten Stojanović” po jednom od najznačajnijih Prijedorčanina – rekao je direktor Galerije Tihomir Ilijašević.

Prvu izložbu organizovali su u decembru 2001. godine, a otvaranje postavke djela profesora iz Novog Sada Slobodana Kneževića Abija, čiji je profesor bio Sreten Stojanović najavljeno je upravo za 2. mart.

– U Prijedoru nema konkurencije kada je u pitanju ime za umjetničku galeriji, mi imamo jednog jedinog i to je Sreten Stojanović. To se jednostavno moralo dogoditi. U ovom gradu sada postoji jedna ulica sa njegovim imenom i to sa deset kućnih brojeva, a to je možda najveći čovjek koji je hodao ovim gradom – kaže Ilijašević.

Najavio je da će u Galeriji od 6. aprila izlagati Milenko Jeremić, istaknuti scenograf koji ove godine obilježava pet decenija umjetničkog rada.

– Riječ je o autoru koji je radio scenu za sve najznačajnije filmove i serije, sarađivao je i sa Emirom Kusturicom. U Prijedoru je radio na filmu “Doktor Mladen” i dobitnik je brojnih nagrada. To je razlog više da on ovdje obilježi 50 godina karijere – smatra Ilijašević.

Najavio je da će 11. maja u Galeriji biti otvorena izložba djela čiji je autor Dobri Stojanović, od 15. juna Milan Pantelić.

– Festival crteža i muzike počeće 6. jula i ove godine je tema zgrafito, to je tehnika koja do sada nije viđena ovdje i koja se radi u malteru i reljefu i bojom. Nastavljamo saradnju sa Fakultetom primenjenih umetnosti u Beogradu, a gostovaće profesori i studenti – kazao je Ilijašević.

Pred publikom će se naći i crteži malih formata, a ovu izložbu organizovaće u saradnji sa Muzejom Kozare.

Planirana je i izložba radova profesorice Ivanke Živković.

Do kraja godine u Galeriji će ugostiti i Milana Staševića i profesora Slobodana Kajteza, koji je prošle godine bio mentor učesnicima Festivala crteža i muzike.

U programu će biti izložbe afirmisanih, ali i mladih umjetnika različitih likovnih pristupa, poetika i tehnika. Gosti Galerije biće grafičari, slikari, autori performansa, ali neće izostati ni muzički i književni sadržaji.

Ilijašević ističe da su imali brojne posjetioce tokom 2017. godine.

– Imali smo na 11 prošlogodišnjih izložbi po tridesetak posjetilaca dnevno uz festival, književne promocije i koncerte – prisjetio se Ilijašević.

Stvaralac i pedagog

Sreten Stojanović (Prijedor, 2. februar 1898 – Beograd, 29. oktobar 1960) je bio srpski akademski vajar, crtač, akvarelista, teoretičar, likovni kritičar i pedagog. Bio je jedan od prvih profesora na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Takođe, bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), izabran je 1950. godine za dopisnog, a od 1959. godine za redovnog člana.

Glas Srpske