Žene u Konjicu, Tesliću, Tešnju, Zvorniku, Rudom, Prijedoru, Livnu, Kalinoviku i Visokom pokrenule su biznise u oblasti poljoprivrede, stočarstva, uzgoja voća, proizvodnje i uslužnih djelatnosti

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama žena podržao je pokretanje i razvoj 96 biznisa marginaliziranih grupa žena. Riječ je o biznisima koje su pokrenule žene s invaliditetom, majke osoba s invaliditetom, žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja te nezaposlene mlade žene u Konjicu, Tesliću, Tešnju, Zvorniku, Rudom, Prijedoru, Livnu, Kalinoviku i Visokom.

Proces podrške razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena počeo je početkom 2017, a rezultati su vidljivi već sada kroz značajno povećanje kućnog budžeta i otvaranje novih radnih mjesta.

– Biznisi su pokrenuti u oblasti poljoprivrede, stočarstva, uzgoja voća, proizvodnje i uslužnih djelatnosti, a pokretanje i razvoj biznisa značio je i značajno uvećanje kućnog budžeta, jer je uglavnom riječ o jedinom prihodu. Svih 96 žena vlasnice su pokrenutih biznisa, a u rad su indirektno uključeni i članovi porodice tako da govorimo i o značajno većem broju angažovanih, kažu u USAID-u.

Pokrenuti biznisi uglavnom imaju tendenciju rasta zbog čega se očekuje da će kroz pomenute podržane biznise biti otvorena i nova radna mjesta za stanovnike lokalnih zajednica u kojima je ovaj program realizovan.

Jedan od ciljeva je i povećati udio žena na tržištu rada u Bosni i Hercegovini koji trenutno iznosi 43 posto i najniži je u regiji, a nizak je i u odnosu na svjetski prosjek od 52,5 posto.

Pokretanje biznisa finansirano je kroz Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji su u omjeru 50:50 finansirali Program podrške marginaliziranim grupama Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i jedinice lokalne uprave u kojima su biznisi pokrenuti, a za finansiranje je osigurao 680.000 KM.

Kreiranjem Fonda između USAID/PPMG i partnera nastoje se stvoriti prilike za održivi razvoj preduzetništva marginaliziranih grupa žena, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u poduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.

Oslobođenje