Jednim klikom na displej pametnog telefona ugroženi mogu dobiti upozorenje za evakuaciju ili pomoć spasilaca, a volonteri raspored za akciju.

Sve ono što poplavljeni 2014. nisu imali, a što je ugozilo hiljade života i nanijelo milionsku štetu, mladi banjalučki programeri iz NVO “Exit centar” i preduzeća DVC “Solution” spakovali su u aplikaciju “SOS 121”, kreiranu u sklopu programa građanske spremnosti za odbranu od poplava, podržanu od EU.

Ova aplikacija je krajem prošle godine osvojila prvu nagradu na evropskom omladinskom takmičenju u Gracu, u konkurenciji rješenja iz 59 zemalja.

– Preko ove aplikacije građani mogu dobiti, bukvalno za nekoliko minuta, savjete, upozorenja, pomoć spasilaca, hranu ili lijek. Istovremeno, volonteri se iste sekunde mogu staviti na raspolaganje – objašnjava Dijana Petković iz “Egzit centra”.

Odbijenice

Ipak, kada je lokalnim zajednicama, koje su učestvovale u projektu, ponuđeno besplatno korištenje ove aplikacije, uslijedilo je neprijatno iznenađenje. Uprkos evropskoj potvrdi kvaliteta, “spasilac na jedan klik” prihvatila je samo mala i siromašna Oštra Luka.

– Ponuđeni su i Banjaluka, Prijedor i Čelinac, ali ove lokalne zajednice, iako su pretrpjele velika stradanja 2014. godine, ili nisu odgovorile na našu ponudu ili su je odbile – kaže Petkovićeva i dodaje da je poziv za saradnju još otvoren.

Rukovodioci odjeljenja za Civilnu zaštitu u Banjaluci i Prijedoru, Mladen Ćućun i Dušan Vranješ, međutim, tvrde da ovi gradovi nemaju ni organizacionih ni tehničkih uslova da prihvate aplikaciju.

– Nije mi jasno šta je Oštra Luka prihvatila kad ni mi u Prijedoru nemamo centar za obavještavanje – tvrdi Vranješ.

Zastarjelost Sistema

Ćućun dodaje da aplikacija “ne može biti lokalna”, nego se može primijeniti samo na nivou RS. U Republičkoj upravi CZ nismo dobili komentar, jer se niko nije javljao na telefon.

Zoran Gajić, direktor “Egzit centra” i idejni tvorac nagrađene aplikacije, pojašnjava da su ovi navodi “djelimično tačni”, ali da pregovori sa Republičkom upravom CZ nisu uspjeli, zbog zastarjelosti sistema i nedoumice ko će, nakon probnog perioda, plaćati razvoj i održavanje aplikacije, koje bi moglo koštati nekoliko pfeninga po glavi stanovnika.

Pioniri Oštra Luka i Trebinje

Kako je potvrdio direktor “Exit centra” Zoran Gajić, za besplatno probno korištenje aplikacije zainteresovane su samo dvije opštine u Srpskoj: Oštra Luka, koja je već dobila potrebnu opremu za to, te Trebinje.

– “SOS 121” je za sada kreiran za odbranu od poplava, ali se može primijeniti i na požare, oluje i zemljotrese. Iz Trebinja su se javili da preuzmu aplikaciju, prije svega zbog pretnji požarima, kojima je izložen ovaj dio Srpske – kaže Gajić.

EuroBlic