Nasrnuo je na stablo i nije se smirio dok ga nije oborio. Dabrovi su ponovo u Sani, kaže Prijedorčanin Roman Ostojić, zaljubljenik u rijeku i prirodu.

Svaki slobodan trenutak je na obalama i priča da je, u posljednje vrijeme, sve više oglodanih stabala. Dabrove na kupalištu Žeger nije vidio ali je jasno kao dan da je to njihovo maslo, kaže Roman.

“Vidjeli ste gdje je presjekao dvije Vrbe oborio ih u vodu, poskidao sve grane mladice sa pupoljcima, jer se zimi hrani pupoljcima i korom od jednogodišnjih izdanaka”, kaže Roman Ostojić.

Sa dabrovima na Sani susreo se uzvodno, u Brezičanima, a prave kolonije vidio je u Sanici nadomak Ključa. Glodara decenijama nije bilo na tom terenu, a prije nekoliko godina su, kroz jedan evropski projekat, vraćeni u Hrvatsku gdje su se razmožili i raširili.

Tako su, ponovo, stigli i kod nas, što je, kaže, dobra stvar.

“Ovo je dokaz više da je Sana izuzetno čista i da je voda kvalitetna. Dabrovi ne vole prljavu vodu kao ni vidra. Ovo što naprave kraj vode nije nikakva šteta. Dabrovi su bili prije nas i ostaće poslije nas i ovo drveće koje je kraj same obale to su Vrbe na samoj ivici koje bi voda svakako odnijela”, rekao je Roman Ostojić.

Vjerovatno su prijedorski dabrovi u solo vodama, jer još nije viđeno njihovo stanište, tačnije, kupola od granja koju prave, najčešće, za boravak ženke sa mladuncima. U svakom slučaju, neka ih, kaže Roman, barem zasad dok ih je malo jer bi problem mogao da nastane ako se namnože jer bi tada oglodali sve pred sobom. Dabar je, u BiH, zaštićena životinja.

ATV BL