Selo Koprivna kod Oštre Luke, smješteno na samoj entiteskoj granici Republike Srpske i Federacije BiH, jedna je od malobrojnih mjesnih zajednica u Srpskoj u kojoj se svake godine povećava broj učenika.

Dotrajala seoska škola, Osnovna škola “Desanka Maksimović”, koju ove školske godine pohađa tridesetak učenika, biće obnovljena, zahvaljujući donatorskim sredstvima Vlade Srbije, od pedeset hiljada evra.

U vremenu sve češće pojave “bijele kuge”, u selu Koprivna kod Oštre Luke, ponosni su na sve veći broj djece. Zahvaljujući porastu nataliteta, ova područna osnovna škola, svake godine bilježi povećanje broja učenika. Ove školske godine školu je upisalo 26 učenika. Nastavu pohađaju i srpska djeca iz sela u susjednoj Federaciji BiH.

Danilo Blagojević iz sela Podlug, opština Sanski Most priča da je njegovo mjesto od škole udaljeno šest kilometara.

“Moj tata me prvo vozi, pa onda tate mojih drugara. I nikada ne propustamo nastavu”, ističe Danilo.

Bila je sanacija ovog školskog objekta, ali je dotrajalo mnogo toga, od stolarije, sanitarnog čvora do fasade.

Danilo kaže da bi bilo dobro da se u školi renovira toalet.

Јovana Grujičić, učenica ove škole iz sela Koprivna, opština Oštra Luka navodi da u ženskom i muškom toaletu nema gdje da se operu ruke, samo u učiteljskom ima.

“Uslovi u školi su zadovoljavajući. Znači, u svakom slučaju bi bilo dobro da se uradi nešto po pitanju stolarije, sanitarog čvora, podova i izolaciju uopšte”, kaže Aleksandra Despot, profesor razredne nastave u OŠ “Desanka Maksimović” Koprivna.

Zahvaljujući donaciji Vlade Srbije od pedeset hiljada evra, uskoro počinje obnova ove škole. Ohrabruje i procjena da će škola i narednih godina imati sve veći broj đaka.

Direktor Osnovne škole „Desanka Maksimović“ Oštra Luka Ljubomir Vulin ističe da kapacitet ostaje isti, te da imaju trenutno tri učionice, koje su u funkciji i koje se koriste.

“Tu su i zbornica, mokri čvor, ostava itd. To je dovoljno prostora. Јedino što je neuslovan objekat u ovakvom stanju u kakvom su sada nalazi, nije baš uslovno za nastavu”, dodaje Vulin.

Dragan Mastikosa, zamjenik načelnika Oštre Luke procjenjuje da će za pet godina od prvog do petog razreda biti 46 đaka.

“U vezi s tim smo mi ove godine nominovali jedah projekat jer smo dobili sredstva od Vlade Republike Srbije u visini od 50 hiljada evra”, kazao je Mastikosa.

Područna osnovna škola u selu Koprivna, izgrađena je prije 64 godine.

RTRS