Policijske agencije u Bosni i Hercegovini učestvuju u istrazi koju su inicirale slovenske vlasti. Nakon što je dnevni list „Večer“ objavio da je Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše od jedne državljanke BiH uzela kredit od 450.000 eura, mediji te države detaljno su istražili sumnjivi posao.

Gdje je novac

Stranka je ubrzo objavila da raskida ugovor te da je vratila prvu od tri rate, s pripadajućom kamatom. No, mediji, tradicionalno sumnjičavi prema finansijskim aktivnostima Janše, došli su do detalja tog posla.

Između ostalog, razotkrili su zamršen sistem tokova novca za koje smatraju da su prljavi. U njemu centralno mjesto ima BiH, odnosno gradovi Prijedor i Banja Luka. Prema tvrdnjama lista „Večer“ i portala Siol.net i PodČrto, najmanje deset bh. državljana uključeno je u ovu aferu.

Na vrhu piramide su kontroverzni Slovenac Rok Snežič, s boravištem u Banjoj Luci, te njegova bliska saradnica Dijana Đuđić iz Prijedora. Tvrdnje da se radi o pranju novca sve se glasnije iznose, a navedeni su i sagovornici iz istrage koji na to najviše upiru prstom. Sam Snežič jako im pomaže u tome.

Kako je objavio list „Večer“, on je nedavno snimio i reklamni spot u kojem zagovara poslovanje preko BiH, kao „poreznog raja“. Na kraju tog spota on poziva sve zainteresirane da se jave njemu ili njegovom prijatelju „Janši, koji je budući premijer Slovenije“.

Deželu naljeto očekuju parlamentarni i lokalni izbori. Sve ankete javnog mnijenja Janšinom SDS-u daju najveće šanse za pobjedu. No, slovenski mediji sada SDS i Janšu detaljno istražuju. Ne samo da dovode u pitanje informaciju da je pozajmica vraćena Dijani Đuđić nego je „Večer“ došao do saznanja da je u pitanju obmana!

Orbanova uloga

Oni, nakon višednevnih istraživanja, nisu uspjeli dobiti odgovor na koji račun i koliko novca je SDS vratio Đuđić. U međuvremenu, novinari su svoj fokus usmjerili i prema tome da utvrde poznaju li se Janša i Đurić lično. On je ustvrdio da je ne zna.

„Večer“ piše da je Đuđić u poslovnim odnosima s firmom u vlasništvu SDS-a, koja izdaje novine. Riječ je o kompaniji „Novi Obzor“.

U cijelu priču sve se više upliću i mađarski biznismeni bliski premijeru Viktoru Orbanu, koji je, opet, vrlo blizak s Janšom. Đuđić, pak, ima bankovne račune registrirane u Mađarskoj! Niko od medija nije uspio čuti njenu stranu priče.

Iz te države dolazi grupa biznismena koji su svojevremeno od „Novog Obzora“ otkupili TV stanicu Nova 24TV, za koju su u kešu platili 800.000 eura. Vjeruje se sve više da se upravo taj novac pere sukcesivno preko BiH.

Šutnja bh. institucijama

U institucijama BiH nismo ni jučer uspjeli dobiti zvaničnu potvrdu da je i u našoj zemlji otvorena istraga povodom ove afere. Naš upit Tužilaštvu BiH ostao je bez odgovora. Već ranije se zna da su neke od bh. policijskih agencija, poput SIPA-e, uključene u istragu, ali zvanične potvrde te informacije nema. Jedan od razloga je i u tome što su slovenske vlasti zatražile da se o aktivnostima u javnosti ne govori.

Dnevni avaz