Zbog ubrzane izgradnje nakon posljednjeg rata, mnoge ulice u Prijedoru i danas nemaju naziv.

To je stvaralo probleme stanarima, ali i dežurnim službama. Godine 2013. 160 do tada neimenovanih prijedorskih ulica dobilo je naziv, a u narednom periodu adresu i kućni broj dobiće i stanari preostalih 57 ulica bez imena. Јedna od gradskih ulica trebalo bi da se zove “9. januar“.

Koji su problemi sa kojima su suočeni stanovnici neimenovanih ulica najbolje zna Radmila Bijelić iz Prijedora. Ona deset godina živi u kući bez broja, smještenoj u ulici bez naziva. Kaže jedna od najvećih poteškoća u ovoj situaciji jeste preuzimanje pošte.

Radmila Bijelić kaže da je bila konkretno u situaciji da nosi komšijama njihove račune, jer poštar nije znao gdje se ko nalazi, dakle, sve su kuće na BB.

Neimenovane ulice, kao i ulice na teritoriji grada čija su se imena podudarala, stvarale su probleme i dežurnim službama, poput vatrogasaca i Službe hitne pomoći. Taksisti su vremenom, ipak, naučili da se snalaze u situacijama kada adresa na koju treba da stignu – nije poznata.

Taksista Dalibor Šormaz ističe da sada većinom imaju svi telefone novije generacije, pa koristimo i preko interneta Gugl mape, da nas dovede približno do te ulice koja nema naziv.

Ipak, mukama stanara, kao i službi kojima su ulice bez imena stvarale neprilike – došao je kraj. Preostalih 57 neimenovanih prijedorskih ulica uskoro će dobiti ime, a jedna od njih trebalo bi da se zove “9. januar”.

“To je i preporuka predsjednika Republike Srpske, kao i svih nas. Mi imamo nekoliko prijedloga. Poslije usaglašavanja vrlo brzo ćete znati o kojoj se ulici radi”, objašnjava Milenko Radivojac, predsjednik prijedorske Komisije za određivanje i promjenu imena ulica i trgova.

Komisija za određivanje i promjenu imena ulica i trgova radi po kriterijumima koje je usvojio lokalni parlament, a koji zabranjuju vrijeđanje bilo kojeg naroda i narodnosti na ovim prostorima.

RTRS