Prethodna godina, za mladog Prijedorčanina, harmonikaša Aleksandra Drinića, bila je više nego uspješna.

Pored mnogih nagrada koje je osvajao u gradovima širom svijeta, Aleksandar je jedan od studenata koji je odlikovan povodom Dana Republike Srpske.

Prijedorčanina Aleksandra Drinića otac je sa svega osam godina upisao u muzičku školu, ni ne sluteći da će već u dječačkim danima postati veliki zaljubljenik u muziku. Dvadesettrogodišnji Aleksandar danas je jedan od visokoškolovanih harmonikaša, a put ga je odveo u daleku Rusiju na magistarske studije.

Aleksandar kaže da roditelji i nisu mislili da ima talenta, smatrali su da je to neki vid hobija.

Već u petom razredu muzičke škole Aleksandar je učestvovao na brojnim republičkim i regionalnim takmičenjima gdje je najčešće osvajao prve nagrade.

“Tada sam prešao na dugmetaru harmoniku i išao sam na takmičenja. Nagrade su počele da stižu”, istakao je Aleksandar.

Nakon završetka studija na muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu, upisao je magistarske studije na ruskoj Muzičkoj akademiji “Gnjesinih” gdje je uspješno završio prvi semestar.

Mnogo je nagrada, priznanja i uspjeha tokom školovanja ovog mladog Prijedorčanina. Ove godine dobio je pohvalu da najbolji uspjeh na Muzičkoj akademiji zatim je uslijedila nagrada “Vojin Komadina” za postignute rezultate i najbolji prosjek ocijena.

Dobitnik je nagrade Ministarstva nauke i kulture za najboljeg mladog istraživača prvog ciklusa studija. U njegove ruke otišla je plaketa Univerziteta za izuzetan uspjeh tokom studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Povodom Dana Republike Srpske Aleksandar je dobitnik Medalje zasluga za narod.

Kako bi unaprijedio znanje Aleksandar ima veliku želju da se školuje i dalje. Nakon magistarskih studija planira da u Rusiji završi i doktorske studije, a nakon toga, kako kaže, najveća mu je želja da se nakon školovanja vrati u rodni Prijedor kako bi stečena znanja i iskustva prenosio na mlade generacije.

RTRS