Mještani Aerodromskog naselja u Prijedoru tvrde da ih je gradska vlast posvađala zbog odluke da se na jednoj od pješačkih staza postave stubići koji sprečavaju prolaz vozila.

Verbalni i fizički sukobi mještana počeli su u maju prošle godine kada je odobren zahtjev jednog mještanina, da u ime grupe građana, postavi stubove na južnom ulazu pješačke staze koja povezuje ulice Milančića Miljevića i Rodoljuba Čolakovića. Gradska uprava Prijedor utvrdila je da je to opravdano jer se pješačkom stazom dužine 60 metara brzo kreću vozila i stvaraju prašinu.

– Kako neko može veoma brzo da vozi tako kratkom stazom, a sve okolne ulice su makadamske, pa se njima vozi bez obzira na prašinu – kažu ogorčeni mještani ovih ulica.

Za „EuroBlic“ pričaju da je gradska uprava na ovaj način, omogućila pojedincima da prisvoje put koji bi trebalo da služi naselju.

– Na ulazu sa sjeverne strane je saobraćajni znak koji dopušta kretanje samo pješaka i biciklista ovom stazom, zato ne razumijemo zašto su naše komšije tražile da se sa druge strane postave stubići. A i dalje, iste te komšije vozilima ulaze u pješačku stazu, iako je ulaz zabranjen, jer je to put do njihovih kuća – tvrde ogorčeni mještani.

Dodaju da su se isti dan kada su postavljeni stubići komšije sukobile pa je morala i da interveniše policija.

U naredna četiri mjeseca građani su čak sedam puta prijavljivali policiji spor zbog prolaza o čemu i svjedoči izvod iz službenih zabilješki, koji je u posjedu „EuroBlica“.

– Izlazili su policajci i mnogo više puta, ali su smirivali tenzije i nisu zabilježili intervenciju. Bilo je i tuča, koje su završavale krvlju. Jednom su dvojica komšija napala jednog, ali ih je on dočekao u svom dvorištu, oteo od njih neku cijev i nalupao ih – priča nam jedan od mještana.

Navodi da je sukob oko ovog prolaza, toliko izražen te strahuje da bi neko od komšija to mogao da ga plati i životom.

U maju prošle godine od gradonačelnika Prijedora Milenka Đakovića tražili su da se stubići uklone i prolaz oslobodi za sve mještane i uz zahtjev predali peticiju sa 30 potpisa. Međutim, Đaković im je odgovorio da u ovom slučaju ništa nije sporno i da su svi zakoni ispoštovani.

Grupa građana je potom u oktobru predala zahtjev da se stubovi postave i sa druge strane te je njih preko 90 potpisalo peticiju.

– Tražili smo da se stubovi postave i sa sjeverne strane kako i komšije čijim se kućama dolazi tom pješačkom stazom, ne bi ulazile svojim vozilima do njih, jer su nama ostalima zabranili prolaz – objašnjava jedan od mještana.

Tek početkom ovog mjeseca dobili su odgovor od gradske uprave da će njihov zahtjev biti razmatran u narednom periodu.

Na koji način će biti riješen ovaj spor oko pješačke staze nismo uspjeli saznati u gradskoj upravi Prijedor jer nisu odgovorili na naše upite.

Ne poštuju saobraćajni znak

Službenici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Prijedor utvrdili su da su željezni stubovi djelimično istureni u ulicu Rodoljuba Čolakovića.

U službenoj zabilješci, čiji je izvod u posjedu našeg lista, naveli su i da su pojedini mještani priznali da pješačku stazu koriste kako bi vozilima došli do privatnih garaža, iako je to znakom zabranjeno.

EuroBlic