Vaspitačica Tanja Latinović (28) iz Prijedora, posljednjih par mjeseci izrađuje ukrase i dekorativne pozadine za proslave dječijih rođendana.

Prije šest mjeseci postala je majka djevojčice, za koju kaže da je zaslužna za pokretanje lavine kreativnosti, a konačni cilj je najradosnije dane mališana učiniti još ljepšim.

Latinovićeva za „EuroBlic” priča da pretežno izrađuje cvjetne pozadine.

– Ukrase, odnosno dekoraciju uglavnom pravim od više vrsta papira, običnog, u boji, hamera, krepa, spužvastog. Dorađujem ih trakama, balonima, platnom, spužvama i raznim punjenjima – objašnjava ona.

Navodi da pretežno radi sama, ali i da ima pomoć supruga kada je to neophodno.

– Potrebno mi je od dva do pet dana za izradu jedne dekoracije, ali sve zavisi od toga šta traže roditelji, odnosno da li je to jednostavnija ili zahtjevnija pozadina. Do sada mi ništa nije bilo teško napraviti. Svemu pristupim isto i dajem svoj maksimum. Jednostavno u tome svemu uživam i tako koristim svoje slobodno vrijeme za odmor – ističe ova mlada vaspitačica.

Dodaje da je značajnu praksu stekla prije par godina kada je sama osmislila i izradila cjelokupnu dekoraciju i ukrase za svoju svadbu.

– Kreativnost me oduvijek privlačila, ali ozbiljnije sam se tome posvetila nakon krštenja naše ćerkice, jer sam tada željela nešto drugačije. Jedina mogućnost je bila da sama izradim to što sam htjela. Tek veče uoči krštenje počela sam da izrađujem pozadinu koja mi je i dalje najdraža, iako mi nije najljepša od svih koje sam radila – priča ona uz osmijeh.

Dodaje da su se tom pozadinom za proslavu krštenja, oduševili i gosti.

– Svi su hvalili dekoraciju i govorili da je vrijeme da se time počnem baviti. Tako da sam od tog dana lagano zakoračila u taj svijet – priča ona.

Ističe da pozadine za dječije rođendane radi prema želji roditelja, ali i da su one uvijek jedinstvene i različite od svih prethodnih.

– Dekoracije su uvijek ljepše uživo, nego na slikama, pa se roditelji i djeca oduševe kada ih ugledaju na dan proslave, a i najbitnije je da se mališani obraduju jer je to njihov dan – smatra ona.

Pored onih za dječije rođendane, Latinovićeva je izrađivala ukrasne pozadine za proslave djevojačkih večeri, kao i za svadbena veselja.

Iako majke koje imaju malu djecu uvijek kažu da im nedostaje vremena za obavljanje svih obaveza, kod Latinovićeve to nije slučaj.

– Naša Anđelija je dobra i mirna beba. Ja radim kada ona spava ili dok je suprug čuva. Sa druge strane i ja se opuštam dok izrađujem dekoracije i to je mojih pet minuta – zaključuje ona.

Posao vaspitačice zahtijeva kreativnost

Latinovićeva kaže da i njen posao vaspitačice, koji smatra najljepšim i najodgovornijim na svijetu, zahtijeva kreativnost.

– Put do izrade ukrasnih pozadina je bio postepen. Prvo sam šila mašnice i trakice za glavu, leptir mašne, broševe, kapice i marame koje su krasile glavice najmlađih da bih došla do ovoga sad – priča Latinovićeva.

EuroBlic