U Visokoj medicinskoj školi u Prijedoru za penzionere iz ovog grada dva puta sedmično organizovane su besplatne rekreativne vježbe. Prije svega, reč je o vežbama prilagođenim njihovim godinama, koje su namijenjene razgibavanju, istezanju, očuvanju ravnoteže…

Ove vježbe, za kratko vrijeme stekle su u Prijedoru veliku popularnost među ovom populacijom.

– I sam dolazak na ove vježbe je određen vid rekreacije za starije ljude. I druženje je posebno zadovoljstvo, pa svi jedva čekamo utorak i četvrtak, dane rezervisane za vježbe. Jako je lijepo što se neko i nas sjetio, jer se svi bolje osjećamo, zahvaljujući ovim vježbama. Ja sam najstariji u svojoj grupi. Lijepo nam je i sa mladim profesorom, koji se veoma trudi oko nas – kaže jedan od najstarijih polaznika Radovan Šodić (84).

Ovo je rijedak primer u regiji, ali i šire, da je jedna visokoškolska ustanova, koja se bavi prije svega zdravljem, posvetila vrijeme, prostor i kadrove, kako bi uticala na poboljšanje kvaliteta života najstarije populacije.

– Krenuli smo sa svega četiri polaznika, a sada smo morali, zbog velike zainteresovanosti, da formiramo dvije grupe. Vježbe su prilagođene njihovim godinama, imaju za cilj očuvanje zdravlja, fleksibilnosti, odnosno zdravo starenje – ističe instruktor Ilija Stijepić.

Novosti.rs