Čekanje kuma iz inostranstva, vjenčanje za nekoliko mjeseci, prinova u porodici, krsna slava, ispit, te radovi u polju samo su neki od razloga koje su osuđenici navodili u molbama sudovima širom Srpske za odgađanje odlaska u zatvor.

Zakonskog prava da zatraže odgađanje izvršenja zatvorske kazne odriče se malo koji osuđenik, što potvrđuju i podaci osnovnih sudova.

U Osnovnom sudu Banjaluka istakli su da mjesečno dobiju oko 40 predmeta za izvršenje zatvorske kazne, od čega trećina osuđenih podnese molbu da bi odgodili početak njenog izdržavanja. Dodali su da kao razloge najčešće navode svoju ili bolest člana porodice.

– Zna da se desi da osuđeni traži odgađanje zatvorske kazne iz neobičnih razloga. U molbi jednog osuđenika stajalo je da čeka kuma iz inostranstva koji će mu platiti novčanu kaznu. Bilo je i onih koji su sud molili da sačeka sa izvršenjem kazne dok se ne ožene za nekoliko mjeseci ili proslave krsnu slavu – kazali su u banjalučkom Osnovnom sudu.

Na adresu Osnovnog suda Mrkonjić Grad lani je stiglo 11 molbi za odgađanje izvršenja zatvorske kazne, jedna više u odnosu na godinu ranije.

– Razlozi zbog kojih najčešće traže da bude odgođen odlazak u zatvor su poljski ili sezonski radovi, kao i to što u porodici nema drugih članova sposobnih za rad, niti se zbog slabog imovinskog stanja i drugih opravdanih razloga može angažovati neko drugi za obavljanje ovih poslova – kazali su u Osnovnom sudu Mrkonjić Grad i dodali da ne postoji odredba koja zabranjuje osuđenim licima da molbu podnose više puta.

U Osnovnom sudu u Prijedoru lani je stigla 21 molba za odgađanje odlaska u zatvor, dok ih je godinu ranije bilo duplo više.

– Razlozi su različiti, ali u slučajevima kada se odobravaju oni su predviđeni odredbama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija RS – istakli su u ovom sudu.

U Osnovnom sudu u Zvorniku, gdje je prošle godine stigla 21 ovakva molba, rekli su da osuđenici najčešće kao razloge za odgađanje zatvorske kazne navode bolest ili završetak sezonskih radova.

Da ni osuđena lica sa područja Dervente u zatvor ne idu “iz prve” potvrđuje i podatak lokalnog Osnovnog suda, koji je lani dobio osam molbi za odgađanje izvršenja kazne zatvora, dvije manje nego 2016. godine.

– Najčešći razlozi koji osuđena lica navode u ovim molbama su zdravstvene ili socijalno-finansijske prirode. Kod ovog suda osuđeno lice je najviše dva puta tražilo odgađanje navedene krivične sankcije – kazali su u Osnovnom sudu Derventa.

Odgađanje

U Zakonu o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija RS navedeno je da se molbe osuđenika za odgađanje odlaska u zatvor uvažavaju u nekoliko slučajeva, između ostalog, ako je obolio od teže akutne bolesti. Osuđenik će ostati duže na slobodi i u slučaju smrti ili teške bolesti člana porodice, kao i zbog završetka školovanja.

Glas Srpske

Povezane vijesti

FENOMEN U PRIJEDORU: DABROVI OKUPIRALI RIJEKU SANU... U blizini poznatog prijedorskog kupališta i izletišta Žeger na rijeci Sani primijećeni su dabrovi! Da je riječ o malim, ali izrazito sposobnim živo...
LAŽNI VOLONTERI ZARAĐUJU NA TUĐOJ MUCI Lažni humanitarci, koji navodno prikupljaju pomoć za osobe u teškoj materijalnoj situaciji ili za liječenja djece u inostranstvu kojoj su potrebne hit...
JELENA GOVEDARICA: SVE MOJE LJUBAVI SU SE BURNO ZA... Bilo je puno teških trenutaka, ali kada vam Bog da talenat i moć da vladate sobom ne morate da brinete, jer je uspjeh zagarantovan – kroz osmijeh je k...
PRIJEDORSKI LOVCI ODSTRIJELILI ŠAKALA – FOTO... Članovi Lovačkog udruženja „Ljubija“ iz Prijedora odstrijelili su na području sela Cikote šakala, a sigurnu ruku i precizno oko tokom organizirane haj...
PRIJEDORSKI UGOSTITELJ IBRAHIM DIZDAREVIĆ POKAZAO ... Ibrahim Dizdarević, poznatiji po nadimku Taim, koji vodi porodični restoran u Raškovcu kod Prijedora, priredio je večeru zahvalnosti za sve svoje komš...
STARAČKI DOMOVI KAO UNOSAN BIZNIS Kada je 1999. godine otvoren novoizgrađeni starački dom u širem centru Prijedora, bila je to jedina ustanova te vrste u gradu na Sani, a danas ih ima ...
MEĐUNARODNA HUMANITARNA AKCIJA POMOĆI: 200 PAKETA ... U međunarodnoj humanitarnoj akciji prikupljanja pomoći socijalno ugroženim Prijedorčanima podijeljeno je 200 paketa siromašnim porodicama, a slatkišim...
ORGANIZACIJA SRBI ZA SRBE: POMOGNUTA PORODICA ŠILJ... Sedmočlana porodica Šiljegović živi u naselju Miljakovci kod Prijedora u Republici Srpskoj. Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pomaže ovoj porodic...