Slovenačka demokratska stranka, na čijem čelu se nalazi Janez Janša, vratila je 150.000 evra koje je uplatila Dijana Đuđić iz Prijedora.

Ovo je Janšina stranka objavila na tviteru, dodavši kako je ugovor o uzimanju kredita od Đuđićeve, uz kamatu od dva odsto, raskinut, te da će platiti kaznu koja joj bude određena.

Ugovorom je bilo predviđeno da Đuđićeva isplati ukupno 450.000 evra u tri rate.

Mediji u Sloveniji navode da je neuobičajeno da se domaće političke stranke za kredite kojima će finansirati kampanju obraćaju stranim privatnim osobama i preduzetnicima, a ne domaćim bankama i donatorima.

U nekim medijima su se pojavile i sumnje da se radi o pranju novca ili kršenju zakona o finansiranju političkih stranaka, koji ograničava apsolutne iznose kojima se stranke mogu zadužiti.

Janša je odmah po izbijanju afere izjavio da će novac biti vraćen ukoliko bi se utvrdilo da je kredit u suprotnosti sa zakonom i ako to potvrde nadležne institucije.

Đuđićeva navodno ima firmu u malom slovenačkom mjestu Spodnje Hoče, sa oko 2.000 stanovnika.

Mediji nagađaju da je poznanica poreskog maga Roka Snežiča, iako ovaj Mariborčanin negira da ju je ikad upoznao. Međutim, “isplivali” su dokazi da su putovali više puta u BiH, prvi put u aprilu 2017, potom krajem septembra i početkom decembra.

EuroBlic

Vezane vijesti:

SLUČAJ SLOVENAČKIH NOVINARA U PRIJEDORU: POLICIJA VS. MEDIJI

SLOVENAČKI NOVINARI ZAVRŠILI NA INFORMATIVNOM RAZGOVORU U PRIJEDORSKOJ POLICIJI: ISTRAŽUJU UPLATE NA RAČUN JANŠINE STRANKE

KO JE MISTERIOZNA MILIONERKA IZ PRIJEDORA KOJA JE JANEZU JANŠI DALA POLA MILIONA EURA?

UDRUŽENJE BH NOVINARI: PROTEST POLICIJI PRIJEDORA I MUP RS ZBOG PRIVOĐENJA I ISPITIVANJA NOVINARA IZ SLOVENIJE