Podstanarski status Matične biblioteke “Ćirilo i Metodije” u Prijedoru ne sprečava njene bibliotekare da postižu značajne rezultate u organizovanju književnih večeri, promocija, stručnih predavanja, seminara i radionica.

Prijedorska biblioteka je podstanar u zgradi Muzeja Kozare od 1987, a upravlja i Gradskom čitaonicom. Takođe, ova biblioteka pokriva i opštine prijedorske regije – Kozarsku Dubicu, Novi Grad, Oštru Luku, Kostajnicu i Krupu na Uni.

Po događajima koje organizuje postala je prepoznatljivo mjesto za umjetnike i stvaraoce iz oblasti kulture iz Republike Srpske i okruženja.

Direktorica biblioteke Mara Ećim ističe da su većinu aktivnosti planiranih za 2017. godinu završili.

– Sa šest stručnih radnika, u Matičnoj biblioteci za prijedorsku regiju, iz godine u godinu ostvarujemo sve više aktivnosti uz želju da što više Prijedorčana budu dio naše priče. Zahvalna sam kompletnom timu biblioteke na nesebičnom radu i velikom zalaganju da odgovore interesovanjima čitalaca – kazala je Ećimova.

Među značajnim događajima u biblioteci 2017. izdvojila je večeri u vrijeme trajanja Književnih susreta na Kozari, kao i promociju romana “Olujni bedem” uz gostovanje autora tog djela Dejana Stojiljkovića.

– Nastojimo da budemo uvijek aktuelni, a zvučna imena, kao i kvalitetni pisci su ti koji privlače naše čitaoce. I dalje ćemo biti domaćini poznatim piscima iz regiona, ali i lokalnim autorima koje, pored obaveze da ih promovišemo, veoma rado ugošćujemo – kazala je Ećimova.

Biblioteka ima oko 1.700 članova, a cilj im je da povećaju broj čitalaca, pa organizuju brojne aktivnosti kako bi popularisali knjigu.

– Pored aktuelnih naslova koje nabavljamo tokom godine, imamo i povlastice za naše korisnike – besplatno članstvo. Tradicionalno besplatno članstvo imaju predškolci i učenici prvog razreda osnovnih škola, porodice poginulih i nestalih boraca, ratni vojni invalidi i invalidi rada, lica sa posebnim potrebama, slabovida lica, nezaposleni, dobrovoljni davaoci krvi i radnici iz kulture. Uskoro će i nedjelja besplatnog članstva za sve učenike osnovnih i srednjih škola, povodom obilježavanja Svetog Save. Do kraja godine biće i nedjelja besplatnog upisa za sve – najavila je Ećimova.

Osim toga, ova biblioteka je već nekoliko puta organizovala Školu kaligrafije koja čitaocima pruža novu dimenziju druženja sa jezikom i pismom.

– Pored Škole kaligrafije i Škola stripa je našla svoje polaznike u Prijedoru. Planirali smo za ovu godinu jednu od ove dvije škole, a odlučiće korisnici putem ankete koju ćemo sprovesti – kazala je Ećimova.

Dodaje da su planovi biblioteke iz godine u godinu su sve veći, ali ono na čemu će posebno raditi je pronalaženje prostora u užem dijelu grada za izmještanje Dječijeg odjeljenja iz zgrade Muzeja Kozare.

Čitaonica

Čitaonica u okviru biblioteke je otvorena 2008. godine i multimedijalnog je karaktera. U večernjim časovima često u ovom prostoru organizuju književne večeri, promocije knjiga, likovne radionice i filmske projekcije.

– I iz čitaonice dobijamo spisak knjiga koje traže članovi i na osnovu toga kupujemo nove naslove – kaže Mara Ećim.

Glas Srpske