Ako Mittal ugasi visoku peć u Željezari Zenica, novi vlasnik RŽR Ljubija od toga neće imati nikakvu korist, naglašava ekonomista Zoran Pavlović

Prodaja Rudnika željezne rude Ljubija, ako je suditi prema prvim reakcijama javnosti u Republici Srpskoj, bit će i u ovoj godini jedna od ključnih ne samo ekonomskih nego i političkih tema. Buru u javnosti izazvala je odluka Vlade RS-a da Ljubiju skine s liste strateških p reduzeća, pogotovo što je odluka samo osvanula u Službenom glasniku RS-a, bez da je prethodno bilo najavljeno njeno razmatranje na nekoj od sjednica.

Na taj način stvorene su pretpostavke da RS svojih 64 posto akcija proda putem Banjalučke berze i time spriječi eventualnu, novu blokadu prodaje RŽR-a Ljubije u Narodnoj skupštini RS-a.

Propuštena prilika

Podsjećamo, zbog nezadovoljstva poslanika DNS-a, ali i cijele opozicije, Vlada u proljeće prošle godine nije imala većinu za prodaja Ljubije firmi Israeli Investmen Group (IIG), u kojoj se kao formalni vlasnik pojavio ruski biznismen Evgenij Zotov.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić ističe da bi Vlada trebalo da u 2018. godini nastavi aktivnosti na prodaji 64 posto akcija RŽR-a Ljubija, koju bi proveo IRB RS-a. Ocijenio je da je šteta što prošle godine nije iskorištena dobra ponuda i ostvarena prodaja za 157 miliona KM, što bi “po vrijednosti bila treća privatizaciona transakcija, nakon Telekoma Srpske i naftne industrije”.

– Treba imati u vidu da su i odgovorni ljudi iz Prijedora inicirali potrebu novog pristupa ili posvećenosti pitanju rada Ljubije u smislu da se pronađu najbolja rješenja za održivu rudarsku proizvodnju u narednim godinama, rekao je Đokić.

Međutim, lider DNS-a Marko Pavić, kao i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković tvrde da nisu očekivali da će se pitanje Ljubije riješiti na način da ona bude skinuta s liste strateških preduzeća.

Zotov koji već neko vrijeme boravi van RS-a, a firma koju je ovdje registrovao ništa ne radi, kratko je poručio da je odluka Vlade RS-a otvorila vrata IIG-u da iz četvrtog pokušaja kupi RŽR Ljubiju.

Dug za poreze

U izjavi za Oslobođenje ekonomista Zoran Pavlović kazao je da ne postoji problem prodaje putem berze, ali da se kod velikih prodaja koristi sistem “blok-posao”, odnosno da kupac mora isplatiti cjelokupan paket ponuđenih akcija.

– Iz tih razloga nisam uvjeren da bi IIG mogao osigurati ranije ponuđeni iznos. Podsjećam da je ta kompanija u svojoj ranijoj ponudi Vladi RS-a navela da će prethodno od kompanije Arcelor Mittal naplatiti dugovanja prema Poreznoj upravi RS-a po osnovu transfernih cijena, a onda uplatiti kupoprodajnu cijenu RŽR-a, što u slučaju berzanske prodaje više nije moguće, kazao je Pavlović.

Drugi problem, dodao je, odnosi se na sam Mittal koji može odustati od dalje eksploatacije rude na području Prijedora gašenjem visoke peći u Željezari Zenica što bi bila nenadoknadiva ekonomska šteta za grad Prijedor, ali i Željeznice RS-a.

– A bez Željezare u Zenici, ma ko da bude novi vlasnik Ljubije, od toga neće, zbog nemogućnosti prodaje rude po konkurentnim cijenama u vezi sa visokim troškovima transporta, imati koristi, zaključio je Pavlović.

Za Pavića bi prodaja Ljubije Zotovu bila politički udarac koji bi uzdrmao temelje vladajuće koalicije u RS-u, kaže Pavlović.

Oslobodjenje.ba