U pet ujutro usječen badnjak u Ljubiji. A onda je po tradiciji nakićen i provezen kroz varošicu. Ovo je ponos, kaže kum badnjaka.

“To je najveće čudo u istoriji roda ljudskoga da je bog došao u tijelu da izbavi narod od grijeha i smrti”, rekao je kum badnjaka Tomislav Gašić.

Za oca Slavoljuba ovo je prvi Badnji dan u Ljubiji gdje je došao prije nekoliko mjeseci. Hvali parohijane i organizaciju sječe badnjaka.

“Badnjaku se obraća, sa njim se priča, njega se moli, pravoslavna duša zna da je badnjak nešto što ima duboku vezu sa Hristom, sa bogomladencem”, rekao je paroh ljubijski Slavoljub Knežević.

U duhu tradicije bilo je i u selu Krivaja. Tamo je kumstvo pripalo porodici Bilbija.

“Bila mi je čast ove godine da budem kum ovog sela i zaseoka i poželio bih mladima da prate i održavaju tradiciju kao i mi ovih godina”, rekao je kum badnjaka Danijel Bilbija.

“Svim pravoslavcima želim srećno Badnje jutro, i sutrašnji Božić sa pozdravom Mir božji Hristos se rodi. Da ste mi živi i zdravi!”, rekao je Stanko Krivaja.

Badnjaci, su po običaju, spaljeni u crkvenim portama uz neizostavno pijukanje. Kako rekoše u Krivaji, nema bolje pripreme za sutrašnji najradosnji praznik.

ATV BL