Nevjerovatna priča Sajida Kešića (52), porijeklom iz Prijedora, koji je godinama vlastima u Hrvatskoj poznat kao Perica Matas, rastužila je prethodnih dana cijeli region.

Riječ je o jednom od korisnika zagrebačkog Centra za rehabilitaciju, koji je prije više od 36 godina nestao iz Prijedora, te koji čeka da ga sudske vlasti u Bosni i Hercegovini proglase živim, kako bi se mogao vratiti u svoju domovinu, prenosi 24sata.

“Otkako je došao u januaru, pa do danas, Sajid je jako napredovao. Potpuno se uklopio, prilagodio, odlazi sam po hranu, sam zna otići do kuhinje ako mu nešto treba, ide s nama do dućana, hodamo po četiri kilometra na dan i polako upoznaje kvart. Stekao je neke navike, a komunikacija mu je puno bolja. Čak i nas prepoznaje po imenima, kada vidi da ga ne razumijete silno se trudi to pojasniti i izgovor mu je jasniji”, kazao je Stjepan Tenšek, jedan od zaposlenika Centra za rehabilitaciju u Zagrebu.

Sajidova priča počinje u Prijedoru, gdje je s porodicom Kešić živio skladnim životom sve dok nije nestao 14. augusta 1980. godine. Budući da je volio lutati, tada je porodica mislila da je odšetao u jednu od svojih avantura, no nakon što se nije vratio kući zabrinutost je porasla. Od tada trajaće 36 godina priče čovjeka bez identiteta, koji je živio u psihijatrijskoj bolnici na Rabu. U januaru je njegova priča prvi put otkrivena, zbog čega je smješten u Centar za rehabilitaciju, a uskoro je otkrivena i njegova porodica, sestra Saida i brat Nisvet, koji su pronašli davno izgubljenog brata.

Sajid je danas sretan čovjek. Vezao se uz svoje sustanare, a s veseljem je aktivno sudjelovao i u kićenju božićnog drvca. Zna da se kroz koji dan slavi i Nova godina i tome se neizmjerno raduje.

“On je zaista super dečko. Obožava sve što je vezano uz rad i pomaganje. Ne voli crtanje i pisanje, više je za konkretniju pomoć. Sajid u kvartu ima i svog frizera kod kojeg s veseljem ide na šišanje, a najveće mu je zadovoljstvo osmijesi na licu njegovih sustanara i topla, gotovo obiteljska atmosfera u kojoj provodi dane. Zadovoljstvo i prihvaćanje pokazuje osmijehom, a s veseljem ispunjava radne zadaće”, istaknuli su iz Centra za rehabilitaciju.

24sata.hr

Vratili mu identitet: Sajid Kešić (52) punih 36 godina nije znao tko je i odakle je, a sada ima novi život i uživa u njemu svaki dan Više na http://bit.ly/2C4EzWc

Vratili mu identitet: Sajid Kešić (52) punih 36 godina nije znao tko je i odakle dolazi. Sada ima novi život i uživa u njemu svaki dan Više na http://bit.ly/2C4EzWc

Posted by 24sata on 1. Januar 2018