zavod za zaposljavanje-prijedorU Prijedoru je za devet mjeseci 2014. godine posao našlo 1.426 lica ili za 14,2 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, a najviše lica zaposleno je u septembru – 360 ili za 110 više nego u istom mjesecu lani.

Rukovodilac prijedorske filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Zdravko Suvajac rekao je da je povoljna struktura radne snage, zanimanja i struka uticala na povećano zapošljavanje, te da su nova radna mjesta otvorena mahom u osnovnom i srednjem obrazovanju, prehrambenoj industriji, rudarstvu, industriji tekstila i obuće, niskogradnji i drvopreradi.

„Kroz projekate Vlade Republike Srspke, Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i grada Prijedora u prvih devet mjeseci zaposleno je oko 200 lica koja su aktivno tražila posao“, dodao je Suvajac.

Na kraju prošlog mjeseca na evidenciji Biroa za zapošljavanje Prijedor nalazilo se 8.836 lica koja su aktivno tražila posao, među kojima 3.097 mladih životne dobi do 30 godina.

„Najviše je KV radnika – 3.287, među licima sa srednjom i višom stručnom spremom najviše je zdravstvenih radnika, a među onima sa fakultetskom diplomom najviše je sa privatnih fakulteta“, rekao je Suvajac.
On je dodao da na evidenciji nezaposlenih nema mašinskih niti elektro inženjera jake struje, defektologa, logopeda, niti profesora matematike, fizike i njemačkog jezika.

Na evidenciji prijedorske filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, koja, osim grada Prijedora, pokriva i pet opština ove regije, na kraju prošlog mjeseca bilo je 15.686 lica koja aktivno traže posao, što je za 1.795 lica ili za 10,3 odsto manje u odnosu na uporedni prošlogodišnji period.

SRNA