Ni za godinu dana Poreska uprava RS nije uspjela da završi ponovljenu kontrolu transfernih cijena u prijedorskom “Mitalu”.

Prošli put utvrdili su da je za tri godine utajeno 50 miliona maraka poreza ali je sud poništio rješenje i sve vratio na početak i od tada postupku nema kraja. U januaru 2017. tvrdili su da je počela nova kontrola a u junu da su opet našli transferne cijene i da će rezultati poreske istrage uskoro biti poznati. Uskoro će, opet poručuju u Poreskoj upravi RS, jer je kontrola u završnoj fazi.

“Obаvještаvаmo Vаs dа je prosječnа dužinа trаjаnjа kontrole trаnsfernih cijenа 550 rаdnih dаnа. Kаdа je u pitаnju kontrolа vаgаnjа rude u ‘ArcelorMittal’ Prijedor koju pominjete u vаšem dopisu, ističemo dа Poreskа uprаvа RS sve kontrole plаnirа i izvršаvа u sklаdu sа procjenom rizikа, tаko dа kontrolu koju pominjete nismo vršili”, ističu u Poreskoj upravi RS.

Aferu sa vaganjem rude pokrenuli su poslanici SNSD-a tokom skupštinske rasprave o prodaji rudnika “Ljubija”. Tvrdili su da Željeznice RS kojima upravlja DNS nemaju kolsku vagu i da niko ne kontroliše količine iskopane rude. Iz Poreske su odmah saopštili da su spremni ići u kontrolu jer porez naplaćuju na osnovu količina koje “Mital” fakturiše “Željeznicama”. A svo vrijeme vjerovali su da Željeznice RS važu rudu. Danas tvrde da nema rizika, a koliko se kopa godinama nije mogla da kontroliše ni Komisija za koncesije jer nikada nije bio potpisan koncesioni ugovor. Konačno se i to dogodilo ali kontrole još nema.

“Mislim da je proteklo samo mjesec ili dva dana od potpisivanja tog ugovora ali imamo u planu početkom naredne godine da odemo u kontrolu i tada ćete biti i vi i javnost informisani”, kaže Radenko Đurica, predsjednik Komisije za koncesije RS.

Vaganje rude i transferne cijene bili su dva glavna argumenta SNSD-a tokom skupštinske rasprave kada su tvrdili da je država oštećena za stotine miliona maraka. To im je bio glavni argument za dovođenje izraleskog investirora a od kad je koalicija odlučila da na to pitanje stavi tačku, ni jedan afera nije dobila epilog.

“Ako mislite da su u zastoju institucije zbog koalicionih odnosa to apsolutno nije tačno i Poreska uprava i sve druge nadležne institucije su i u prethodnom periodu radile svoj posao ne samo kada je u pitanju ovaj privredni subjekt nego i drugi i donosili određene izvještaje. Prema tome ja ne vidim da tu postoji bilo kakav zastoj niti može da bude zastoj. Svako treba da radi svoj posao”, izjavila je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Neslaganje sa Mitalom bio je glavni argument Vlade za pokretanje prodaje RŽR-a kako bi dfržava izvkla bar dio novca. To je zakočio DNS u Narodnoj skupštini a koalicioni odnosi ponovo bi mogli biti na ispitu jer vlada planira Ljubiju prodati na berzi.

ATV BL