Mnoge humanitarne akcije dokaz su da građani Srpske imaju sluha za ugrožene kategorije stanovništva, bolesnu djecu i one kojima je pomoć neophodna. Na žalost, postoji i mračna strana ove priče, a ona se odražava u zloupotrebi humanitarnog aktivizma, jer su nerijetko na ulicama pojedinci koji na tuđoj muci zarađuju novac.

Posljednji ovakav slučaj dogodio se u Prijedoru – nepoznata lica prikupljala su dobrovoljne priloge za navodnu pomoć djeci ometenoj u razvoju.

Prolaznici na ulicama često su meta pojedinaca koji neovlašćeno prikupljaju dobrovoljne priloge za ugrožene kategorije stanovništva. Tako je prethodnih dana, kako tvrde radnici Јavne ustanove centar ,,Sunce”, u ime njihove ustanove, nepoznata djevojka na ulici prikupljala dobrovoljne priloge.

“U razgovoru sa suprugom, došaa sam do informacije da na Urijama neka djevojka prodaje neke sličice u ime podrške djeci sa posebnim potrebama”, rekao je nastavnik praktične nastave ЈU centar “Sunce” Prijedor Dragan Babić.

“Sve one koji žele da pomognu našoj ustanovi da to urade direktno sa direktnim kontaktom, konkretno sa mnom ili sa nekim iz naše ustanove”, poručila je direktorka ЈU centra “Sunce” Prijedor Slađana Radaković.

Prijedorčani su svjesni činjenice da je na ulicama mnogo onih koji zloupotrebljavaju ovakve akcije u cilju ličnih interesa.

U ovoj godini kažnjeno je 11 lica koja su na području grada neovlašćeno prikupljali dobrovoljne priloge. A kako bi građani znali da u pitanju nije prevara trebalo bi da obrate pažnju na osobe koje prikupljaju novac.

“S obzirom da svako lice u koliko vrši prodaju tih čestitki ili bedževa u ime nekog udruženja moraju da imaju ugovor o radu ili ugovor o volonterskom radu”, naglasila je portparolka Policijske uprave Prijedor Zvezdana Alendarević.

Kako bismo pomogli da potrebna pomoć stigne u prave ruke neophodno je prijaviti svaki sumnjiv slučaj prikupljanja dobrovoljnih priloga. Kazne za nezakonito prikupljanje dobrovoljnih priloga su do 800 maraka.

RTRS