Prošli vikend bio je u znaku nastavka jedne tradicije duge gotovo tri decenije.

Na parketu Sportske dvorane “Mladost” u našem gradu našlo se tridesetak Prijedorčana, starih i mladih, sa jednom zajedničkom poveznicom.

Naime, svi oni žive ili su dugo godina živjeli u “rudničkim zgradama”, odnosno “emovima”.

Istorija kaže da su se prvi put okupili davne 1988.godine sa prvobitnom idejom da 31.decembra odigraju utakmicu malog fudbala u kojoj će se na suprotnim stranama naći stari i mladi, uglavnom očevi i sinovi, prijatelji raznih generacija.

-Prvih godina zaista smo se okupljali posljednjeg dana u godini oko podneva. Nakon odigrane utakmice nastavili bi druženje u nekom kafiću, a sve to je najčešće trajalo do duboko u noć. Znalo se dobro pojesti i popiti, pa su “ljepše polovine” nerijetko ostajale bez svoje pratnje za doček nove godine. Kasnije smo postigli kompromis pa smo ovaj susret održavali desetak dana ranije – priča Milorad Despot Mili, koji je bio učesnik svakog susreta od samog početka.

Ove godine došlo je do svojevrsne “smjene generacija” pa je bilo više “mlađih” nego “starijih”, međutim to nije predstavljalo problem onima koji su došli da se druže uz partiju malog fudbala, ali i “iće i piće” u nastavku večeri.

-S obzirom da naredne godine obilježavamo vrijedan jubilej, 30 godina od prvog okupljanja, odlučili smo da već sada krenemo sa pripremama. Na druženju poslije meča izabrali smo i Organizacioni odbor za susret 2018.godine na čelu sa Goranom Jokićem koji će osmisliti program za obilježavanje tri decenije od prvog okupljanja – kaže Srđan Marjanović, mladi fudbalski trener, koji je rođen i odrastao u “rudničkim zgradama”.

On ističe da su u ovom dijelu Prijedora nastala i opstala brojna prijateljstva i kumstva, pa i oni koji odlaze u druga naselja ili gradove nikada ne zaboravljaju svoj kraj.

Inače, najmlađi učesnik, iako samo kao posmatrač, bio je dvogodišnji Balša Parhamov.

Iako je rezultat meča u malom fudbalu bio u drugom planu, treba reći da su, nakon dužeg vremena, slavili mladi u pravoj golijadi.

Što se ishoda “trećeg poluvremena” tiče, učesnici se nisu mogli dogovoriti ko je bio bolji na kraju večeri.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com