Kompanija ArcelorMittal oglasila se nakon što je objavljena informacija da je Vlada Republike Srpske izbacila Rudnik željezne rude ‘Ljubija’ sa liste strateških preduzeća, što znači da državni kapital u ovom rudniku sada može biti privatizovan bez saglasnosti Narodne skupštine RS.

“Kompanija ArcelorMittal prati nedavno objavljene informacije o prodaji državnog kapitala u RŽR ’Ljubija’ i evidentnim izmjenama u postupku prodaje akcija. Imajući u vidu da, kako su rezultati glasanja pokazali, poslanici Narodne skupštine RS u maju 2017. godine nisu prihvatili ponudu druge kompanije, jasno smo stavili do znanja da naša ponuda ostaje na stolu, spremna za diskusiju i shodno tome, ostajemo u čvrstom ubjeđenju da je kompanija ArcelorMittal jedini pouzdan partner za dugoročan razvoj i budućnost rudarstva na području Prijedora. U ovom trenutku, mi od Vlade tražimo dalje razjašnjenje predmetnog pitanja, i na ovu temu ne možemo komentarisati dalje dok ne dobijemo zvanične informacije”, kaže se u saopštenju kompanije.

Vlada Republike Srpske je prethodno odbila prodaju firmi “Israeli Investment Group”.

S obzirom na to da se preduzeća od strateškog značaja privatizuju po osnovu posebnog privatizacionog programa koji donosi Vlada RS, a uz saglasnost Narodne skupštine RS, najnovijom odlukom Vlade omogućeno je da se državni kapital u RŽR “Ljubija” može prodati na Banjalučkoj berzi, bez saglasnosti NSRS.

ATV BL