Nakon što iz dva pokušaja nije uspjela prodaje državnog kapitala u RŽR “Ljubija” u Narodnoj skupštini RS, Vlada Republike Srpske našla je način da to uradi bez saglasnosti zakonodavca.

To je urađeno na jednoj od posljednjih sjednica Vlade RS, kada je usvojena nova lista preduzeća od strateškog značaja za Republiku Srpsku. Među njima više nema Rudnika željezne rude “Ljubija” kod Prijedora.

Na naše pitanje zašto je to urađeno, iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS su rekli da se preduzeće RŽR “Ljubija” ne može smatrati preduzećem iz oblasti rudarstva, “jer ne obavlja rudarsku djelatnost”.

– Samim tim ne ostvaruje prihode od rudarske djelatnosti. Obzirom na djelatnosti koje obavlja i iz kojih ostvaruje prihode, diskreciono pravo Vlade je da ga skine sa liste strateških preduzeća – tvrde u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS.

IRB RS zadužena za prodaju

Na pitanje da li to sada znači da će državni kapital u ovom preduzeću biti prodat bez saglasnosti Narodne skupštine RS, iz Ministarstva poručuju da je za prodaju nadležna Investiociono-razvojna banka RS.

– Investiciono-razvojna banka, kao zakonom ovlašteni prodavac državnog kapitala, svojim Planom i programom privatizacije će odrediti metod privatizacije državnog kapitala u ovom preduzeću – obrazloženje je Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS.

Podsjećamo, Vlada RS je već dva puta upućivala u skupštinsku proceduru prijedlog da državni kapital ovog rudnika bude prodat, i to oba puta kompaniji “Israeli Investment Group”. Prvi put je prijedlog Vlada povukla iz skupštinske procedure jer se koalicioni partner Demokartski narodni savez, na čelu sa predsjednikom Markom Pavićem, oštro usprotivio tome. Drugi put, ove godine, prijedlog nije dobio skupštinsku većinu.

Predstavnici DNS, uključujući i rukovodstvo firme i sindikat, tvrde da prednost, odnosno pravo preče kupovine treba dati postojećem partneru u Rudniku – “Arselor Mital”. Čak su ljetos radnici ovog preduzeća krenuli pješke iz Prijedora prema Banjaluci kada je prijedlog odluke o prodaji državnog kapitala u RŽR “Ljubija” bio na dnevnom redu NSRS.

Najava ministra

Da će Vlada RS pronaći način da proda državni kapital izraelskoj kompaniji nagovjestio je ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

– Vlada je željela da obezbjedi duži rad rudnika. Ostaje nam mogućnost da se ide na prodaju akcija putem berze – rekao je tada Đokić.

Kako su za najnoviju odluku Vlade RS glasala tri ministra iz Demokratskog narednog saveza nismo juče saznali. Bili su nedostupni, osim ministra prosvjete i kulture Daneta Maleševića koji je rekao da tada nije bio prisutan na sjednici i da nije upoznat sa tematikom. Lider DNS Marko Pavić nije se javljao na telefon.

Izraelci ponudili 92 miliona KM

Vlada RS je ljetos predložila narodnim poslanicima da donesu odluku da 65 odsto državnog kapitala u Rudniku željezne rude “Ljubija” bude prodato “Israeli Investment Group” za 92 miliona KM. Postojeći partner “Arselor Mital” ponudio je 63,6 miliona maraka.

Prijedlog odluke Vlade nije dobio većinu.

EuroBlic