U Mašinskoj školi u Prijedoru otvoren je novi kabinet za praktičnu nastavu. Opremanje kabineta finansirala je Vlada Švajcarske u okviru projekta Prilika Plus, posredstvom Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora Preda.

Cilj projekta je unaprijediti praktičnu nastavu, tako da učenici nakon srednjoškolskog obrazovanja budu spremni za tržište rada.

CNC mašina, softer, te trinaest novih računara odgovarajućih performansi, poslužiće za unaprijeđenje praktične nastave.

– Može se mnogo naučiti, jer smo dobili nove kompjutere. Može se brže raditi sa boljim programima naprednije generacije – kaže Marko Јosipović, učenik Mašinske škole, smjer mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje.

Direktorica Mašinske škole Dijana Šobot kaže da sada nisu imali savremenu praktičnu nastavu u školi, ali da nastoje da unaprijede i proces prakse i da opreme kabinete za sve četiri struke koje obrazuju u ovoj školi. Dodala je da će nastaviti da djeluju na projektima koje rade kako bi dobili još opreme.

Ovaj projekat realizovan je posredstvom agencije Preda iz Prijedora, koji finansira Vlada Švajcarske programom Prilika Plus.

Mišo Reljić, direktor agencije Preda–PD, kaže da je vrijednost nove opreme oko 80.000 KM.

Marinko Đukić, direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, rekao je da je posredstvom programa Prilika plus u srednje stručne škole u Prijedoru do sada investirano i nabavljeno opreme u vrijednosti oko 650.000 KM.

Kvalitetna, a ne jeftina radna snaga – cilj je vlasti, jer na tržištu rada za njih ima mjesta.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković podsjetio je da ranije generacije srednjoškolaca nisu bile dovoljno stručno osposobljene za rad, ali da se to sada mijenja, zahvaljujući saradnji škola sa privredom kako bi dobili kvalitetnog radnika po izlasku iz srednje škole.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević kaže da je važan broj časova u izvođenju praktične nastave, gdje će učenici trećeg stepena, pošto njima najviše nedostaje zanatlija, više vremena provoditi na praktičnoj nastavi u preduzeću ili u školi na istim mašinama koje se koriste u preduzeću.

Osim ovog, do sada su u Mašinskoj školi u Prijedoru modernizovana i osposobljena još dva kabineta za praktičnu nastavu.

RTRS