U prijedorskoj Ugostiteljsko-ekonomskoj školi posebno su ponosni na kvalitet praktične nastave, kad je riječ o smjeru za školovanje kuvara. To potvrđuju bogati mirisi gastronomskih specijaliteta koji se šire iz školske kuhinje i restorana. Kuhinja, u kojoj budući kuvari uče da prave brojne specijalitete, savremeno je opremljena.
Uz nju je smješten i školski restoran, gdje se isključivo poslužuje hrana koju su pripremili učenici, uz pomoć kuvara-mentora.

Svako jutro, đaci oblače kuvarske mantile, stavljaju kuvarske kape i dok se grije ulje i vri voda, počinju da sjeckaju povrće, pripremaju meso i još mnogo toga. Oni svakodnevno spremaju kompletan meni, od hladnog i toplog predjela, preko glavnih jela do deserta. Služeći svoje specijalitete, demonstriraju kulinarsko umijeće, u nadi da će poslije škole brzo da se zaposle.

– Mi najčešće spremamo čorbe, pire-krompir, pire od spanaća, slani krompir, hladne i mesne zakuske, palačinke i slično. Svi se nadamo dobrom poslu nakon završetka škole. Ovo je danas veoma popularno zanimanje u svijetu, ali prije svega, dobro je plaćeno – kaže učenica Slađana Mijić.

Prema riječima direktorke prijedorske Ugostiteljsko-ekonomske škole, Valentine Sovilj, prilikom upisa vladalo je veliko interesovanje za kuvarski zanat koji garantuje zaposlenje.

– Uz posebnu saglasnost resornog ministarstva, koju su roditelji tražili, upisali smo 14, umesto 12 planiranih kuvara i 13 konobara, umesto 12 planiranih. Ono što je interesantan podatak je da se prošla i pretprošla generacija svršenih kuvara i konobara zaposlila gotovo 95 odsto – kaže direktorka.

A mladi prijedorski kuvari dobar utisak ostavljaju svuda gdje rade, u domaćim i inostranim restoranima ili na brodovima. Prema riječima nastavnice praktične nastave u ovoj prijedorskoj školi, Vesne Muzgonje, đaci stiču brzinu, vještinu i rutinu, uče da budu spremni za tržište rada, kao i da sve što naprave bude ukusno i lijepo aranžirano.

PRISTUPAČNE CIJENE

Zbog ukusnih jela i pristupačnih cijena, školski restoran je mjesto koje posjećuje veliki broj Prijedorčana. Tu dolaze na doručak ili ručak i uživaju u specijalitetima mladih kuvara.

Novosti.rs