Poznati srpski književnik Dejan Stojiljković promovisao je u Prijedoru svoj novi roman „Olujni bedem“ koji, kao i njegovo djelo “Duge noći i crne zastave”, obrađuje srednjovjekovnu Srbiju i događaje koji su prethodili Kosovskom boju, period od 1386. do 1389. godine.

On je predstavljajući ovaj roman istakao da je u pitanju srpski viteški roman, kakvih već ima u svjetskoj književnosti.

Ističe, da budući da roman obrađuje dosta daleki istorijski period, o kojem nema mnogo podataka, to daje pravo piscu da može da se razmahne i da improvizuje.

Dodao je da već radi na nastavku romana “Olujni bedem”, koji će se zvati “Učitelj mačevanja”.

U planu je ukupno pet dijelova.

„Zadnji deo će se zvati `Poslednji Nemanjić`, a baviće se despotom Stefanom Lazarevićem, po mom mišljenju, najvećim vladarom u istoriji srpskog naroda, većim i od Dušana i od njegovog oca, kneza Lazara. To je čovek koji je prvi proglasio Beograd svojom prestonicom i koji je na mnoge načine udario temelje srpske države koji je umro mlad i bez potomstva, ali je uradio stvari koje je uradilo malo srpskih vladara“, istakao je Stojiljković.

Dejan Stojiljković je poznat kao prozni i dramski pisac, ali i kao filmski i strip-scenarista.

Na promociji u Prijedoru, koja je održana u organizaciji Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije”, o Stojiljkovićevim romanima “Duge noći i crne zastave” i „Olujni bedem“ govorio je pisac Slaviša Pavlović.

Glas Srpske